Karabulut: ‘Kurbanlık Gerçek Üreticiden Alınmalı’

Karabulut: ‘Kurbanlık Gerçek Üreticiden Alınmalı’
Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nazif Karabulut: “Son 5 yılda bütün AVM’ler bu işe girdiler. Bunların işi olmaması lazım. Gerçekten bu işin emeğini, alın terini yapan, bu hayvanları yetiştiren üreticiler bunu satması lazım. Maalesef AVM’ler de 7-8 taksit yapıyor, vadeli satış yapıyor, bunların olmaması lazım. Gerçek üreticiden alınması lazım”

Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nazif Karabulut, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla alışveriş merkezlerinin kurbanlık satışı yaptığını belirterek, “Kurbanlık hayvanları yetiştiren, üretenin satması lazım. Son 5 yılda bütün AVM’ler bu işe girdiler. Bunların işi olmaması lazım. Gerçekten bu işin emeğini, alın terini yapan, bu hayvanları yetiştiren üreticiler bunu satması lazım. Maalesef AVM’ler de 7-8 taksit yapıyor, vadeli satış yapıyor, bunların olmaması lazım. Gerçek üreticiden alınması lazım” dedi.

Karabulut, 2021 yılı Konya’da kurbanlık hayvanların canlı kilogram fiyatlarının, dananın canlı kilogramını 30, düvenin canlı kilogramı 29 lira olarak açıklarken, reforma olmuş ineklerin canlı kilogramını da 26 lira olarak açıkladı.

 

"Böyle Giderse Gelecek Yıllarda Üretici Bulamayız"

 

Üreticinin beklentisinin Ramazan ayları olduğuna değinen Nazif Karabulut, Covid-19 salgınıyla Ramazan’da üreticinin beklemiş olduğu verimi karşılamadığına işaret ederek, şöyle konuştu:  “Haziran aylarında yine Covid’den dolayı turizm de darbe görmüş ve et tüketimi de azalmaya başlamıştı. Haliyle üretici 2020 yılında üretmiş olduğu eti beklediği fiyata satamadı. Geçen sene 35-36 TL civarlarındaydı. 2021 yılına geldiğimizde de Ocak, Şubat, Mart aylarında ülkemiz yağış almayınca kuraklık hat safhaya ulaştı. Üretici şu anda kuraklığın da vermiş olduğu sebeplerden dolayı yem girdileriyle artık baş edemez hale geldi. Geçen yıllarda 70 TL’ye aldığımız yem torbası şu anda 140 - 150 TL. Bin 500 TL’ye aldığımız arpa 2 bin 800 - 3 bin TL. Haliyle yüzde 100’e varan yem girdilerinde artış olmuş. Şu anda 1 kilogram etin maliyeti üreticiye 50 TL. Konya’da toptan et fiyatlarını sorarsanız 43 TL. Üretici 50 liraya mal ettiği eti 43 liraya satarsa gelecek yıllarda üretici bulamayız.”

 

"AVM'ler Her Şeyin Satışını Yapmamalı"

 

Alışveriş merkezlerinin kurbanlık satışına da değinen Karabulut, “Kurbanlık hayvanları yetiştiren, üretenin satması lazım. Son 5 yılda bütün AVM’ler bu işe girdiler. Bunların işi olmaması lazım. Gerçekten bu işin emeğini, alın terini yapan, bu hayvanları yetiştiren üreticiler bunu satması lazım. Maalesef AVM’ler de 7-8 taksit yapıyor, vadeli satış yapıyor, bunların olmaması lazım. Gerçek üreticiden alınması lazım. Konya’da kurban kesecek vatandaşların özellikle küçük aile işletmelerinde bu üreticinin yetiştirmiş olduğu kurbanları almalarını tavsiye ediyorum” diye konuştu.

Karabulut ayrıca vatandaşlara kurbanlık alırken dikkat edilmesi gereken hususları da anlatarak uyarılarda bulundu.

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.