Tabiplerden ‘Tıp Bayramı’na Buruk Kutlama

Tabiplerden ‘Tıp Bayramı’na Buruk Kutlama
Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Eyüp Çetin: “Geçmiş yıllarda 14 Mart Tıp Bayramı olarak kutladığımız bu önemli günü bu yıl maalesef ‘Bayram’ diyemeden kutlamak zorunda bırakılıyoruz. Her gün bir meslektaşımızın sözlü veya fiili şiddete maruz kaldığı, yaralandığı ve hatta hastanelik olduğu şiddet ortamında işimizi yapmak zorunda bırakıldığımız için üzgün ve bir o kadar da yetkililere kırgınız”

Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Eyüp Çetin, “Geçmiş yıllarda 14 Mart Tıp Bayramı olarak kutladığımız bu önemli günü bu yıl maalesef ‘Bayram’ diyemeden kutlamak zorunda bırakılıyoruz. Her gün bir meslektaşımızın sözlü veya fiili şiddete maruz kaldığı, yaralandığı ve hatta hastanelik olduğu şiddet ortamında işimizi yapmak zorunda bırakıldığımız için üzgün ve bir o kadar da yetkililere kırgınız” dedi.

Dr. Eyüp Çetin, Konya’da bir otelde düzenlediği ve Konya Tabip Odası yönetim kurulu üyeleri ve oda çalışanlarının katılımıyla gerçekleştirdiği basın toplantısında ’14 Mart Tıp Bayramı’ etkinlikleri hakkında bilgi verdi, sağlıkla ilgili gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Çetin, “1919 yılında ilk defa işgale direnen ve bağımsızlığa giden yolda, üzerine düşenleri yapan meslektaşlarımızı anmak için yine meslektaşlarımızca başlatılan 14 Mart anma etkinliklerinin 103. yıl programlarını bu hafta hep birlikte icra edeceğiz. Vefat eden arkadaşlarımıza Allah’tan rahmet diler, her türlü olumsuzluğa rağmen çalışmasına devam eden arkadaşlarımı bu vesile ile saygı ile selamlıyorum” diye konuştu.

Hafta dolayısıyla kısa bir değerlendirme yapan Dr. Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hekimler olarak, Pandemi mücadelesinde ön safta yer alıp, hayatlarını hastalarının önüne koyan ebediyete uğurladığımız meslektaşlarımızı ve tüm sağlık çalışanlarını da saygıyla anıyoruz. Bu yıl en tecrübeli meslektaşımız Şeyh’ül Etibba olan Dr. Abdullah Büyükşar abimizi ziyaret edip, plaketimizi takdim edeceğiz. Tüm meslektaşlarımız geçtiğimiz yıl Pandemi ortamında oldukça yoğun ve stres altında görevlerini ifa etmeye çalışmışlardır. Kısıtlamalardan dolayı organizasyon yapamamış, geleneksel hale gelen hekim arkadaşlarımızın plaketlerini dahi makamlarında takdim etmiştik. Bu yıl 14 Mart akşamı meslektaşlarımızla birlikte bir yemekli toplantımız olacak ve bu toplantıda meslekte 30. ,40. ve 50. yıllarını dolduran, bu millete hizmet etmiş arkadaşlarımıza plaket takdim edeceğiz.

Hava şartlarına göre 20 Mart Pazar günü de gelenekselleştirdiğimiz ve Konya Orman Bölge Müdürlüğümüz iş birliği ile yaptığımız Konya Tabip Odası Hatıra Ormanı’na ailelerimizle birlikte fidan dikme programını gerçekleştireceğiz.”

“Hekim Arkadaşlarım Hastadan Kaçar Duruma Düşürülmüştür”

“Özel günler aynı zamanda mesleğe ait sorunların konuşulduğu günler olduğu için, anma günlerimiz içerisinde yapacaklarımızdan bahsettim, şimdi de meslekle alakalı sorunlarımızı kısaca ifade etmek istiyorum” diyen Dr. Çetin, şu ifadelere yer verdi:

“Sağlıkta şiddet konusunda çıkan yasaya rağmen son zamanlarda artarak devam eden, hatta ölüme yol açan üzücü olaylar yaşandı. Malpraktis kanunu ile kazanç ve ceza arasında mukayesesi bile mümkün olmayan uçurum nedeniyle hekim arkadaşlarım hastadan kaçar duruma düşürülmüştür. Hekimlerin oluşacak komplikasyonu göğüsleyerek hastasına gönül rahatlığı ile müdahalede bulunabilecekleri bir yasal düzenlemenin acilen yapılması gerekmektedir. Mesleğimiz kendi disiplinleri içinde dahi inanılmaz adaletsizlikler yaşamaktadır. Örneğin, emekli maaşlarında yapılan düzenleme eşitsizlik oluşturmuştur. Sadece emekli sandığından emekli olmuş meslektaşlarımızın yararlandığı sosyal güvenlik ek ödeme düzenlemesi tüm emekli meslektaşlarımızın faydalanmasına dönük yeniden ele alınmalıdır.

“Maalesef ‘Bayram’ Diyemeden Kutlamak Zorunda Bırakılıyoruz”

Geçmiş yıllarda 14 Mart Tıp Bayramı olarak kutladığımız bu önemli günü bu yıl maalesef ‘Bayram’ diyemeden kutlamak zorunda bırakılıyoruz. Her gün bir meslektaşımızın sözlü veya fiili şiddete maruz kaldığı, yaralandığı ve hatta hastanelik olduğu şiddet ortamında işimizi yapmak zorunda bırakıldığımız için üzgün ve bir o kadar da yetkililere kırgınız. Böyle bir ortamda genç meslektaşlarımızda da hasta ve yakınları ile muhatap olmayacakları branşlara yönelme veya yurt dışına gitme gibi eğilimlerin her geçen gün arttığını görüyoruz. Son günlerdeki devletimizin en yetkili ağzından hep birlikte dinlediğimiz hekimlerin durumu ile ilgili beyanat biz hekimleri derinden etkilemiştir. Hekim camiası olarak Pandemideki özverimizden dolayın sonra takdir beklerken, bu ifadelere maruz kalmak bizleri derinden yaralamıştır. Yıllar sonra sonuçlarını göreceğimiz bu durumun çözümü için düğmeye bastığımız zaman bile telafi sürecinin en az on yıllar alacağı bir süreç yaşanacaktır.

“Hekimlik Meslek Kanunu Acilen Çıkarılmalı”

Hekimlerin ve Tıp Mesleğinin sorunlarına kayıtsız kalmak, halk sağlığımızın geleceği için çok ürkütücü bir durumdur. Çünkü böyle giderse torunlarımızı gönül rahatlığı ile önüne götüreceğimiz hekim bulamayacağız. Halkımızın medenî bir şekilde sağlık hizmeti alabilmesi için, hizmetin merkezindeki hekimlerin çalışma huzuru ve memnuniyetinin gözetilmesi elzemdir. Bunun için hekimlik meslek kanunu acilen çıkarılmalı, en yüksek devlet memuruna mali haklar kapsamında fiilen yapılmakta olan her türlü ödemeler hekimler için de yapılmalıdır.”

Eğitim ve araştırma faaliyetlerinin üssü olan üniversitelerin nitelikli meslek erbabı yetişmesi noktasında yaşadıkları her türlü sıkıntının özenle üzerinde durulması ve çözümünün bulunmasını isteyen Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Eyüp Çetin, “Aile hekimlerimizin karşılaştığı sorunlar titizlikle gözden geçirilmeli, hekimlerimizin mutlu, mesut bir şekilde hizmet etmesi isteniyorsa ‘ödeme sözleşme yönetmeliği’ geri çekilmeli ve problemler tek tek çözülmelidir. Rapor karmaşası, nüfus-performans ilişkisi, sevk zinciri gibi konular sahada çalışan arkadaşlarımızın da görüşleri doğrultusunda düzenlenmelidir” diye konuştu.

“Vatandaşın Sağlıkta Şiddete Seyirci Kalması Üzüyor!”

Bu özel günleri münasebetiyle halka birkaç konuda mesaj veren Tabip Odası Başkanı Dr. Çetin, “Hekim olarak bizler hastalarımızın en zor anlarında yanında bulunur ve sıkıntılarına çare olmak için eğitim alırız. Ülkemizin son dönemde yaşadığı Covıd-19 Pandemi döneminde de günlerce evine, ailesine, annesinin, babasının yanına gitmeyen ve gidemeyen hekimleri hep sahada vatandaşlarımıza yardım ederken gördük. Biz hekimler bu günler için yetiştirildik böyle davranmaya da devam edeceğiz. Bu zor şartlarda hizmet vermek için canını dişine takan hekimlerimiz her türlü takdiri, teşekkürü ve övgüyü hak etmektedir. Biz hekimleri en çok üzen hizmet ettiğimiz vatandaşın şiddet karşısında suskunluğu ve seyirci kalmasıdır. Sayıları çok az da olsa hizmet esnasında bu teşekkürü etme edebinden yoksun olan, hatta son yıllarda giderek artan şiddet olayları aynı ortamda bulunan halkımızın müdahalesi ile engellenmelidir.

Özel alanda çalışan meslektaşlarımızı da yakından ilgilendiren genel SUT fiyatları düzenlemesi konusunda, geçtiğimiz aylarda yapılan artış düzenlemesi özel sağlık işletmeleri açısından faydalı olduğu kadar, kamu hastanelerinde durma noktasına gelen cerrahi işlemleri bir nebze rahatlatmıştır. Bu düzenlemeyi yapan Aile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı başta olmak üzere tüm emeği geçen yetkililere huzurlarınızda teşekkür ediyoruz.

Konya Tabip Odası olarak son iki yıldır gecesini gündüzüne katarak her faaliyete destek veren Yönetim Kurulu Üyelerimize ve oda çalışanlarımıza da huzurlarınızda teşekkürlerimi sunuyorum. Gelecek yıllarda yapacağımız programları ülkemiz ve insanlık için daha sağlıklı ve huzurlu ortamlarda gerçekleştirmek dileği ile hepinizi Yönetim Kurulum adına saygı ile selamlıyorum” ifadelerini kullandı.

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.