“Birlik Konferansları”nda Yeni Dönem Başlıyor

“Birlik Konferansları”nda Yeni Dönem Başlıyor
Birlik Vakfı Konya Şubesi’nin geleneksel olarak cumartesi günleri düzenlediği konferanslar, yaz aylarında verilen aranın ardından yeniden başlıyor. Yeni dönemdeki ilk konferans, İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin anısına gerçekleştirilecek.

Birlik Vakfı Konya Şubesi’nin geleneksel olarak cumartesi günleri düzenlediği konferanslar, yaz aylarında verilen aranın ardından yeniden başlıyor. Yeni dönemdeki ilk konferans, İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin anısına gerçekleştirilecek.

Birlik Vakfı Konya Şube Başkanı Abdi Parlak, gençlere yeni ufuklar açmak, tarihimizi, kültürümüzü ve etik değerlerimizi gençlere aktarmak ve güncel konular hakkında onlara yeni pencereler aralamak amacıyla her cumartesi düzenledikleri konferansların bu yıl da aralıksız devam edeceğini belirtti. Parlak, vakıf binasında 26 Ekim 2019 günü saat 15.00’da Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikret Karapınar’ın konuşmacı olarak katılacağı “Fuat Sezgin Hoca ve Eserleri” başlıklı konferans ve sergiye bütün Konyalıları davet etti.

Başkan Parlak, “Bu yılki konferanslarımıza, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilen 2019 Fuat Sezgin Yılı nedeniyle ünlü İslam Bilim Tarihi Araştırmacımız Prof. Dr. Fuat Sezgin’i anarak başlamak istedik. Konferanslarımızda birbirinden değerli konuklarımızın ele aldığı güncel konular ve İslami değerleri gençlerimize aktararak, ahlaklı, yenilikleri takip eden, çalışkan, üretken bir nesil yetişmesine katkı sağlamak için çalışmalarımız devam edecek. Bizlere destek veren gönüldaşlarımıza teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

FUAT SEZGİN KİMDİR?

Bitlis'te 24 Ekim 1924'te dünyaya gelen Fuat Sezgin, ortaokulu ve liseyi Erzurum'da bitirip 1943'te İstanbul'a geldi. İstanbul Üniversitesi Şarkiyat Araştırmaları Enstitüsü'nde alanında en tanınmış uzmanlardan Alman şarkiyatçı Helmut Ritter'in öğrencisi olan Sezgin, Ritter'in tavsiyesi üzerine İslam bilimlerine yöneldi.

Sezgin, 1951'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ni bitirdikten sonra, Arap Dili ve Edebiyatı üzerinde doktora yaptı. Buhari'nin Kaynakları konulu doktora tezini tamamlayan Sezgin, 1954'te doçent oldu. Sezgin, bu çalışmasıyla hadis kaynağı olarak İslam kültüründe önemli bir yere sahip olan Buhari'nin, bilinenin aksine sözlü kaynaklara değil, yazılı kaynaklara dayandığı tezini ortaya attı.

Türkiye’de 1960 askeri darbenin iktidara getirdiği hükümet tarafından hazırlanan ve 147 akademisyenin üniversitelerden men edildiği listede kendi adının da bulunması üzerine Türkiye’den ayrılarak Frankfurt Üniversitesi’nde çalışmalarına devam etti. Ve burada İslam Bilim Tarihi araştırmalarına ömrünü verdi.

Cabir ibn Hayyan konusunda 1965'te yazdığı ikinci doktora tezini Frankfurt Üniversitesi Institut für Geschichte der Naturwissenschaften'a sunan ve bir yıl sonra profesör unvanını kazanan Sezgin, aynı yıl kendisi gibi şarkiyatçi olan Ursula Sezgin ile evlendi. Sezgin'in kızı Hilal, 1970'te dünyaya geldi.

İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin, 30 Haziran 2018 yılında yaşamını yitirdi.

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.