‘Cumhuriyete Doğru’ Tiyatro Oyunu Konya’da Sahnelenecek

‘Cumhuriyete Doğru’ Tiyatro Oyunu Konya’da Sahnelenecek
Cumhuriyetimizin 100. Yılı etkinlikleri kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Cumhuriyete Doğru’ adlı tiyatro oyunu Konya’da izleyiciyle buluşacak.

Cumhuriyetimizin 100. Yılı etkinlikleri kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Cumhuriyete Doğru’ adlı tiyatro oyunu Konya’da izleyiciyle buluşacak.

Tiyatro oyunu, Konya Selçuklu Kongre Merkezi’nde 19 Mart Salı Günü saat 21.00’de sahnelenecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, Cumhuriyetimizin 100. Yılı projeleri kapsamında “Cumhuriyete Doğru” adlı tiyatro oyununu hazırladı. 25 Kasım Cumartesi günü, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katılımlarıyla Ankara MEB Şura Sahnesi’nde perdelerini açan oyun, Milli Mücadele’nin sembolü olarak belirlenen güzergahtaki ilk Türkiye turnesini 28 Kasım – 26 Aralık tarihleri arasında sırasıyla Samsun, Ordu, Trabzon, Erzurum, Sivas, Tokat, İzmir, İstanbul ve Ankara’da izleyiciyle buluşan tiyatro gösteriminde, vatandaşlar tarafından büyük ilgi ve beğeni topladı.

Tiyatro oyunu Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tekrar Türkiye turnesine başladı. Oyun ikinci turnesinde sırasıyla Sakarya, Bursa, Çanakkale, Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya, Kayseri, Erzurum, Antalya, Denizli’de sergilendi. Büyük beğeni toplayan tiyatro oyunu Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tekrar Türkiye turnesine başladı.

Milli Mücadelemizi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundaki kahramanlık hikayesini anlatan bu özel tiyatro eseri, 110 kişilik dev bir sanatçı kadrosuyla öğretmenler ve vatandaşlarla buluşturuluyor.

Milli Mücadele kahramanları ve birlik ruhunun sahnelendiği tiyatro oyununun ilk turnesindeki tüm illerde, izleyenler birçok sahnede duygulanarak göz yaşlarını tutamadı. Oyunda Hamdullah Suphi Bey’in Büyük Millet Meclisi’nde İstiklâl Marşı’nın kabulünü yeniden canlandırdığı sahnede, tüm salonlarda İstiklâl Marşı’nın on kıtası tüm izleyenler tarafından ayakta okundu. Yine bir diğer sahnede, öğretmenin öğrencisine savaşları anlattığı diyalogda dile getirdiği “savaşta en çok çocuklar zarar görür, tıpkı bugün Gazze’deki masum çocukların içinde olduğu durum gibi” ifadesi de izleyicilerden büyük alkış topladı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Türk Milleti’ni arkalarına alıp Millî Mücadele’yi başlatarak, sonucunda Türkiye Cumhuriyeti’ni nasıl kurduklarını gözler önüne seren bu tiyatro eseri Bora Severcan tarafından yazıldı ve yönetildi. Koreografide Özgür Adam İnanç ve Serhat Güdül’ün imzaları bulunan tiyatro oyununun orijinal müzikleri ise Selim Atakan tarafından bestelendi. Oyunun orijinal müzikleri olarak Mehmet Akif Ersoy’un Birlik şiiri ve sözleri İbrahim Sarıtaş’a ait olan Cumhuriyet Marşı, özgün bestelerle yine Selim Atakan tarafından bu proje için özel olarak hazırlandı. Proje yapımcılığını Volkan Severcan üstlenirken, proje danışmanlığını ise Doç. Dr. İbrahim Sarıtaş yaptı. Oyunun yazımı aşamasında tarihsel gerçekliklerin doğru yansıtılması için Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan 15 kişilik bir arşiv araştırması ekibi çalıştı.

110 kişilik dev sanatçı kadrosunda başrolleri Serdar Yeğin, Gülen Karaman, Erhan Yazıcıoğlu, Ahmet Yenilmez, Zuhal Yalçın, Levent Özdilek, Şebnem Özinal, Ziya Kürküt, Sefa Zengin, Yiğit Yapıcı ve Volkan Severcan paylaşıyor.

Oyunun Konusu

Oyun bir öğretmenin şehitliği ziyaret ederek 10 yaşındaki öğrencisi Ali’ye, Cumhuriyetimizin nasıl ilan edildiğini anlatması ile başlıyor. Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşlarının Ankara’da Büyük Millet Meclisi'ni kurması ile devam eden süreçte, Millî Mücadele kahramanlarının ve Türk Halkı’nın tek yumruk oluşu ve kanlarının son damlasına kadar savaşarak milli mücadeleyi nasıl kazandığı konu ediliyor. Tiyatro oyunu, Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’ni ilan edişi ile tamamlanıyor.

Oyuncu Kadrosu

Mustafa Kemal Paşa: Serdar Yeğin

Öğretmen : Gülen Karaman

Fevzi Paşa : Erhan Yazıcıoğlu

Rauf Bey : Volkan Severcan

Hamdullah Suphi Bey : Ahmet Yenilmez

Lord Curson : Levent Özdilek

Ali : Ömer Faruk Çalışkan

Zübeyde Hanım : Zuhal Yalçın

Börekçizade Rıfat Efendi : Sefa Zengin

İsmet Paşa : Yiğit Yapıcı

Refet Bele : Ziya Kürküt

Şerif Bey : İbrahim Raci Öksüz

Damat Ferit Paşa : Özdemir Çiftçioğlu

Fransız Diplomat : Emin And

Kazım Paşa : Umut Temizaş

Halide Edip : Özge İnce

Makbule : Gülçin Gülrek

Mehmet Akif : Ferdi Alver

Kadın : Özge İnce

Yağver : Ümit İlban

Kara Fatma : Şebnem Özinal

Ali Çavuş : Ümit İlban

Gazeteci 1 : Onur Tamer

Gazeteci 2 : Deniz Bice

Gazeteci 3 : Nejat Yıldız

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.