Ersöz: “Erbakan Hoca zeki, çalışkan, başarılı, renkli ve farklı bir insandı”

Ersöz: “Erbakan Hoca zeki, çalışkan, başarılı, renkli ve farklı bir insandı”
Konya Aydınlar Ocağı’nda Millî Görüş Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ı anlatan Araştırmacı-Yazar Salih Sedat Ersöz, “Erbakan Hoca zeki, çalışkan, başarılı, renkli ve çok farklı bir insandı” dedi.

Konya Aydınlar Ocağı’nda Millî Görüş Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ı anlatan Araştırmacı-Yazar Salih Sedat Ersöz, “Erbakan Hoca zeki, çalışkan, başarılı, renkli ve çok farklı bir insandı” dedi.

Konya Aydınlar Ocağı’nın İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen bu haftaki Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, “Siyasete Atılışının 50.Yılında Prof. Dr. Necmettin Erbakan” gündeme geldi.

Araştırmacı-Yazar ve TV Program sunucusu Salih Sedat Ersöz, siyasete 1969 yılında Konya’dan milletvekili seçilerek atılan merhum Başbakan Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ı doğumundan çocukluğu ile okul yıllarına, Gümüşhanevi Dergâhı’nın kurucusu Şeyh Ahmed Ziyaüddin Efendi’den Mehmet Zahid Kotku Efendi’ye, makine mühendisi olarak Gümüş Motor’dan Devrim Otomobiline, siyasi hayatından kişiliğine varıncaya kadar bütün hayatını anlattı.

“OYUNUN KURALLARINI ERBAKAN KOYARDI”

“Gerçekten Erbakan Hoca’yı anlatmak çok zor. Çok renkli, çok farklı. Tek başına bir çiçek olarak ortaya çıkan bu insanı anlatmak hakikaten çok zor” diyen Ersöz, Erbakan’ın babası Mehmet Sabri Bey’in bir hâkim olduğunu ve Erzurum’da Sabriye Hanım’la evlendikten sonra Nizamettin ve Selahattin adlı iki oğlu dünyaya geldiğini söyledi. Mehmet Sabri Bey’in ilk hanımının vefatından sonra Sinop’ta Kamer Hanım’la yaptığı ikinci evliliğinden 29 Ekim 1926’da üçüncü oğlu Necmettin’in doğduğunu belirten yazar Ersöz, ilkokula Kayseri’de başlayıp Trabzon’da tamamlayan Necmettin’in çocuklarla oyun oynarken yeni oyunlar icat ettiğini ve oyunun kurallarını da kendisi koyduğunu ifade etti.

“ERBAKAN ZEKİ, ÇALIŞKAN VE BAŞARILIYDI”

Mehmet Sabri Bey’in emekli olduktan sonra 1937’de İstanbul’a yerleştiğini, zeki, çalışkan ve son derece başarılı bir öğrenci olan Erbakan’ın İstanbul Erkek Lisesi’nden okul birincisi olarak mezun olduktan sonra imtihanla girdiği Yüksek Mühendislik Okulu’na 1943’te kayıt yaptırdığını kaydeden Ersöz, “Erbakan, 1944’de ismi İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ) olan bu okuldan 1948’de “Makine Mühendisi” olarak mezun oldu. Asistan olarak kaldığı İTÜ’de derslere de girmeye başlayan Erbakan, okul idaresi tarafından gönderildiği Almanya’da 1951-1953 yılları arasında doktora tezini hazırladı. Yakıt tasarrufu projesi ile dizel-benzinle çalışan motor projelerinin altına imza atarak dikkatleri üzerine çeken Erbakan, Almanya’da kalmayarak ülkesine tekrar döndü ve İTÜ’de profesörlüğe kadar yükseldi” diye konuştu.

“GÜMÜŞ MOTOR’UN MUCİDİ ERBAKAN…”

Erbakan’ın, 27 yaşında iken 1955’te Gümüş Motor A.Ş.’yi kurmaya karar verdiğini ve 300 ortaklı 6 milyon sermayeli fabrikanın temelinin 1956’da atıldığını, 1959’da açıldıktan sonra 60’da seri üretime geçtiğini dile getiren Ersöz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kurulan Gümüş Motor’un ilk ortakları arasında 1000 lira sermayeyle Mehmet Zait Kotku da vardır. Gümüş Motor Fabrikası’nın açılışını dönemin Maliye Bakanı Hasan Polatkan yaptı. Başbakan Adnan Menderes, daha sonra bu fabrikayı ziyaret ederek gezdi. Erbakan, “Sanayileşme” üzerine Anadolu’nun her ilinde konferanslar vermeye başladı. Güçlü hitabeti ve anlatımıyla dikkatleri üzerine çekerek Sanayi Kongresi’ne davet edildi. Burada yaptığı konuşmasıyla Otomobil Kongresi’nin hazırlanmasına vesile oldu. 20 mühendisle fikir babası olduğu Devrim Otomobilini üretti.”

“BAĞIMSIZLAR HAREKETİ KONYA’DAN BAŞLADI”

Türkiye Odalar Borsalar Birliği genel başkanı seçilen ve Süleyman Demirel’den veto yiyen Erbakan Hoca’nın, Bağımsızlar Hareketi’ni başlatmak üzere 1969’da Konya’ya geldiğini anlatan Ersöz, şunları kaydetti: “Erbakan Hoca Konya’ya geldiği zaman aynen ifadesi şudur: “Ben Konya’yı bilmezdim, Konya beni bilmezdi. Büyüklerimiz git bu hareketi Konya’dan başlat dediler. Ben geldim Konya’dan başlatıyorum.

Sanayiciler kendisini tanıdığı için Konya’ya gelir gelmez Erbakan Hoca’ya hemen sanayiciler sahip çıkıyor. Rahmetli babam beni 13 yaşımda iken bisikletine bindirir Erbakan Hoca’nın konuşmalarına götürürdü. Hocanın ‘Tek çiçekle bahar olmaz. Ama her bahar tek çiçekle başlar’ sözünü ben o yaşımda işittim. Daha başka hocanın şu sözünü de işittim: ‘Bir zamanlar sizin bağlarınızı, bahçelerinizi suladık. Şimdi gönüllerinizi sulamaya geldik.’

 Erbakan Hoca, Konya’da üç milletvekili çıkaracak kadar oy almıştı. Parlamentoya giren hoca 1970’de Milli Nizam Partisi’ni kurar. 1971’de 12 Mart darbesi olur ve MNP kapatılır. Hoca “İslam ve İlim” konulu konferanslar vermeye başlar. 1972’te 13 milletvekiliyle Milli Selamet Partisi’ni kurar.  1973’te CHP_MSP Koalisyon Hükümeti’nde Başbakan Yardımcısı olur. Ağır Sanayi Hamlesini başlatır. 74’deki Kıbrıs Barış Harekâtı’nı başlatma talimatını Erbakan Hoca verir.”

“28 ŞUBAT DARBESİ’YLE İKTİDARDAN İNDİRİLDİ”

12 Eylül darbesinden sonraki siyasi gelişmeleri de anlatan Ersöz, 1987’de Refah Partisi (RP) Genel Başkanı seçildikten sonra ilk ve sonraki mahalli seçimlerde gösterdiği başarıdan dolayı genel seçimlerden de başarıyla çıkan Erbakan Hoca’nın 1997’de kurulan Refahyol Hükümeti’nde Başbakan olduğunu, 28 Şubat Darbesi’yle iktidardan indirildiğini belirterek, “28 Şubat 2011’de hayata gözlerini yumdu.  İstanbul Merkez Efendi’deki aile kabristanına defnedildi. Allah rahmet etsin, mekânı cennet olsun” ifadelerini kullandı.

Daha sonra Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Araştırmacı-Yazar Salih Sedat Ersöz’e çeşitli kitaplar hediye etti. Sohbetten sonra yazar Ersöz, “1876’dan Bugüne Siyasi Faaliyetler Darbeler Muhtıralar” adlı yeni çıkan kitabını imzaladı.

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.