Esin Çelebi Bayru: “Hayalim ‘Mevlana Kültür Köyü’ Kurmak”

Esin Çelebi Bayru: “Hayalim ‘Mevlana Kültür Köyü’ Kurmak”
Mevlana’nın 22. kuşak torunu, Uluslararası Mevlana Vakfı Başkan Vekili Esin Çelebi Bayru, hayalinin ‘Mevlana Kültür Köyü’ kurmak olduğunu söyledi.

Hz. Mevlana’nın Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen Türbeönü Buluşmaları Sohbet Çadırı, birbirinden değerli konuşmacıları, Mevlana dostlarıyla buluşturuyor.

Mevlana’nın 22. kuşak torunu, Uluslararası Mevlana Vakfı Başkan Vekili Esin Çelebi Bayru, katıldığı programda, Hz. Mevlana’nın hayatı, onun öğretileri ve düşünceleri ile Mevlevilik ve mensubu bulunduğu Çelebi ailesinin yanı sıra Uluslararası Mevlana Vakfı’nın çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Uluslararası Mevlana Vakfı Musiki Topluluğu’nun tasavvuf müziği fasılının ardından söz alan Bayru konuşmasına, “Velilerden bahsedilen yerlere velilerin misafirleri gelir” dedi.

“Mevlana’nın torunu olmak nasıl bir his?” sorusuna yanıt veren Bayru, “Bunu tarif etmek mümkün değil. Bizler büyürken aile olarak taşıdığın kana hizmet etmelisin diye büyüttüler. Biz böyle öğrendik ve onun için bunun hissi yok. ‘Abdülhalim Çelebi’nin torunu olmak nasıl bir şey’ dediklerinde ise iftihar ediyorum. Bu daha kolay anlatılabilecek bir şey, ötekini anlatmaya kelimeler yetmez” diye konuştu.

“HAYALİM ‘MEVLANA KÜLTÜR KÖYÜ’ KURMAK”

Mevlana'nın öğretilerini anlamaya ve hayatında uygulamaya çok daha fazla ihtiyaç olduğunu ifade eden Bayru, Vakıf olarak Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin eser ve fikirleri üzerinde araştırmalar yapmayı, Mevlana'nın fikir hazinesini gelecek nesillere aktarmayı ve bu konuda gerek yurtiçi gerekse yurtdışındaki çalışmalara yardımcı olmayı hedeflediklerini söyledi.

Semanın aslına uygun bir şekilde, ehil kimseler tarafından yapılması yönünde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Bayru, bir hayali olduğunu belirterek, Konya’da “Mevlana Kültür Köyü” kurmak için çalışma başlattıklarını bildirdi.

Projenin detayı hakkında da bilgi veren Bayru, proje ile ilgili Amerika Birleşik Devletleri ve Hindistan’dan teklif geldiğini ancak öncelikle Konya’ya yapmayı istediklerini kaydetti.

Bayru, Hz Mevlana’nın öğretilerinin, kurslarda dersler halinde verileceği, 1001 günlük bir eğitim sürecini kapsayan, bir tür tatil köyü şeklinde planlandığını aktardı.

Kendi yazdığı yeni kitabı “Evet Aşk Güzel Şeydir”e de değinen Bayru, “Bana sürekli Hz. Mevlana’yı soruyorlar, bende onlara bu kitapla cevap veriyorum” şeklinde konuştu.

(Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.