Gelin Kayası Efsanesi

Gelin Kayası Efsanesi
‘Deveye binmiş geline benzeyen kayalar’a yöre halkı ‘Gelin Kayası’ adını vermiş ve efsane olarak dilden dile anlatılıyor. İşte Gelin Kayası Efsanesinin ilginç öyküsü.

Yozgat Nohutlu Tepesi’nin arkasında bulunan Cehrilik yakınlarında ‘deveye binmiş geline benzeyen kayalar’ bulunmaktadır. Bu kayalara ‘Gelen Kayası’ adı verilmiş. Efsaneye göre, köyün birinden gelen gelin alayını eşkıyalar çevirir. Niyetleri kervandaki gelini alıp esir pazarında satmaktır. Gelin alayının erkekleri eşkıyalarla vuruşurlar ve hayatlarını kaybederler. Yakalanacaklarını anlayan gelin ve damat dua ederek, “Allah’ım bu eşkıyaların eline bizi düşürme, bizi ya taş et, ya kuş et” derler ve duaları kabul olunur. Güzel gelinle birlikte eşkıyalar, develer ve atlar oracıkta taş olurlar. Damat ise kuş olup gökyüzüne uçuverir. Güzel gelinin ağlarken gözünden döktüğü yaşlar sel olur ve oracıkta laleler bitmeye başlar. Zamanla bu laleler tüm tepeyi kaplar. Erice’de (Mayın ayının ikinci haftası) cehrilik laleleri kırmızı kırmızı açar ve beyaz güvercinler gökyüzünde süzülürler. Yozgatlı avcılar buradaki güvercinlerle kesinlikle ateş etmezler.

Yozgat Belediyesi ise kente gelen ziyaretçilerine yukarıdaki efsanenin anlatıldığı basılı materyallerle tanıtımını yapıyor.
(Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.