İlklerin Şehri Çatalhöyük

İlklerin Şehri Çatalhöyükle başlayan tarihi yolculuk yaklaşık 9 bin 500 yıldır aralıksız süregeliyor ve Anadolu yaşamına, insanlık tarihine ışık tutuyor.

İlklerin Şehri Çatalhöyükle başlayan tarihi yolculuk yaklaşık 9 bin 500 yıldır aralıksız süregeliyor ve Anadolu yaşamına, insanlık tarihine ışık tutuyor.

Binlerce yıl önce burada savaştan ve şiddetten arınmış, insani yönleri ağır basan, aile ve ata kültürü gelişmiş, üretkenlik becerisi olan, düzen ve intizama sahip bir topluluk yaşamaktaydı.

Çatalhöyük’te yapılan arkeolojik keşifler ilk yerleşik tarımın burada yapıldığını, dokumacılığın en eski örneklerinin burada sergilendiği, hayvanların ilk defa burada evcilleştirildiğini ve çeşitli zanaatların ilk kez burada geliştiğini ortaya koyuyor.

Çatalhöyük sakinleri günümüzden binlerce yıl önce altın çağını yaşayan bir medeniyetin öncüsü olarak zengin bir topluluk oluşturmuştu. Yapılacak yeni keşiflerle ilklerin şehri Çatalhöyük, şaşırtmaya devam edecektir.

9 bin 500 yıllık mirasın tanıtımı için Konya Büyükşehir Belediyesi çok büyük bir alana yani 4 bin 500 metrekare kapalı olmak üzere Tanıtım ve Karşılama Merkezi inşa etmiş. Türkiye’nin en büyük tanıtım ve karşılama merkezlerinden biri olan Çatalhöyük yeni haliyle ziyaretçilerini ayrı bir atmosfere götürüyor, adeta 9 bin 500 yıl öncesine yolculuk yapıyorsunuz. Dijital gösterimlerle birlikte teknolojinin son imkanlarının da kullanıldığı eşsiz bir tanıtıma şahitlik ediyorsunuz.

Adeta sizi geçmişe götürüyor, ayrı bir atmosferi yaşıyorsunuz.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, tanıtım ve karşılama merkezini kısa süre önce hizmete açmıştı.

10subt-catalhoyuk-buyuksehir.jpg

Başkan Altay Geçmişin İzlerini Takip Etmek İsteyen Herkesi Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezine Davet Etti

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, şehrin tarihi ve kültürel zenginliğini öne çıkaran Türkiye’nin en büyük ahşap konstrüksiyonlu kamu binası olan Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi’nin yoğun ilgi gördüğünü belirtti.

Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi’ne 21 Kasım 2023 tarihinde açılmasından bu yana kısa sürede oluşan bu yoğun ilgiden dolayı büyük memnuniyet duyduklarını dile getiren Başkan Altay, “Şehrimizin geçmişine dair derinlemesine bilgiler sunan modern ve interaktif bir alan olarak büyük beğeni toplayan merkez, ziyaretçilere benzersiz bir deneyim yaşatıyor. Ziyaretçiler, Çatalhöyük’ün eski yerleşim düzenini, günlük yaşantısını ve o döneme ait arkeolojik buluntuları keşfetme fırsatı buluyor. Konya turizminin gelişmesine katkı sağlayacak böyle önemli bir merkezin şehrimize kazandırılmasına katkı sağlayan Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’a şükranlarımı sunuyorum. Geçmişin izlerini takip etmek isteyen tüm tarih ve arkeoloji tutkunlarını merkezimizi görmeye davet ediyorum” diye konuştu.

Türkiye’nin en büyük ahşap konstrüksiyonlu kamu binası olma özelliği taşıyan Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi’ni görmeye gelen her yaştan ziyaretçi de merkezi çok beğendiklerini belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Çatalhöyük

Dünyada ilk tarımın, ilk yerleşik hayata geçildiği, yemek kültürünün ilk defa başladığı merkez olarak tanınan Çatalhöyük, vahşi hayvan saldırılarına karşı ortak savunmanın yapıldığı, ateşinde ilk kullanıldığı yer olarak ifade ediliyor. Konya’ya 52 kilometre uzaklıkta, Çumra ilçesi sınırlarında Küçükköy mevkiinde bulunan Çatalhöyük, dünyadaki en önemli arkeolojik kazı alanlarından biri. Yapılan kazılar sonucu, geçmişi Milattan Önce 7.000-8.000’li yıllara kazar uzanan Çatalhöyük, insanlık tarihinin ilk yerleşimine, ilk ev mimarisine, ilk kutsal yapılarına ve insanlığın ilk dönemlerindeki sosyal hayata dair önemli bilgiler vermektedir. Çatalhöyük, çok geniş bir Neolitik Çağ ve Kalkolitik Çağ yerleşim yeridir.

Dünyanın en eski yerleşimlerinden biri olan bu yerleşimin sakinleri, ilk tarımcı topluluklardan da biridir. Bu özelliklerinin bir sonucu olarak 2009 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklendi. UNESCO tarafından 2012 yılında Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmesine karar verildi.

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.