Kabus Gibi Restorasyonda Sona Doğru!

Kabus Gibi Restorasyonda Sona Doğru!
Mevlana Müzesi’ndeki Yeşil Kubbe’nin restorasyonu dolayısıyla etrafındaki örtü, yaklaşık 3 yıl 3 ay sonra kaldırılmıştı, şimdi de etrafındaki iskelelerin sökülme işlemi tamamlanmak üzere.

Mevlana Müzesi’ndeki Yeşil Kubbe’nin restorasyonu dolayısıyla etrafındaki örtü, yaklaşık 3 yıl 3 ay sonra kaldırılmıştı, şimdi de etrafındaki iskelelerin sökülme işlemi tamamlanmak üzere.

Mevlana Müzesi’ndeki yeşil kubbenin çinilerinin 60 yıl sonra yenilenmesi amacıyla başlatılan restorasyon çalışmaları sonrası, Yeşil Kubbe’nin (Kubbe-i Hadra) etrafındaki örtünün kaldırılmasının ardından şimdide iskelelerin söküm işlemi tamamlanmak üzere.

Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekerek ziyaretçi rekorları kıran Hz. Mevlana ve ailesinin kabirlerinin bulunduğu Mevlana Müzesi’nin simgesi yeşil kubbe restorasyon çalışması, 15 Haziran 2020 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kontrolünde başlatıldı. Çinilerin geleneksel tarzda imal ettirilerek yenilenmesi kararının ardından 1,5 yıl süren yenileme çalışmaları sonrasında turkuaz rengindeki çiniler kubbeye yerleştirildi. Geçen yıl 17 Aralık Düğün Gecesi (Şeb-i Arûs) törenlerinde yeni görünümüne kavuşan Yeşil Kubbe’nin (Kubbe-i Hadra) yenilenen çinilerden bazıları, dört ay sonra döküldü. Sekizinci defa değiştirilen çinilerin tek tek atması üzerine Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından dokuzuncu defa tekrar yenilenmesine karar verildi. Yaklaşık 8 bin parçadan meydana gelen sırçaların her biri yedi farklı işleme tâbi tutuluyor ve hazırlık aşaması üç-dört ay sürüyor. Dokuzuncu kez yenilenen sırçaları sökme, numaralandırma, ölçme, tasarım ve montajlaması ise 15 ayda tamamlandı.

Restorasyon çalışmalarının başlatılması sırasında basın toplantısında açıklama yapan Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Mevlana Müzesi’nin Selçuklular döneminden itibaren dünya üzerindeki tüm Mevlevi dergahlarının merkezi olduğunu, 1926 yılından itibaren müze olarak hizmet vermeye başladığını, 1954 yılından itibaren de Mevlâna Müzesi adıyla Konya’nın dünyaca tanınan ve en çok ziyaret edilen yeri haline geldiğini söylemişti.

Yeşil Kubbe anlamına gelen Kubbe-i Hadra’nın çinilerinin Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde, en sonuncusunun 1955 ve 1965 yılları arasında olmak üzere 7 kez değiştirildiğini anlatan Yarar, “Türbenin çinileri, o günlerden zamanımıza gelene kadar yıpranmış olup dışarıdan da çıplak gözle rahatlıkla görülebileceği gibi yer yer çini kaplamalarda kabarmalar ve dökülmeler başlamıştır. Restorasyon çalışmaları için oluşturulan Bilim Kurulu tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda çinilerin, geleneksel tarzda imal ettirilerek yenilenmesine karar verilmiştir. Türbenin ve çinilerin teknik ölçümlenmesi yaptırılarak, var olan çinilerin adet ve ebatlarının tespiti yapılmıştır. Müze arşivinde bulunan 1816 ve 1835 yıllarına ait çini örneklerinden yola çıkılarak maviye yakın turkuaz renkte çinilerin üretilmesine karar verilmiştir” ifadelerine yer vermişti.

1 Aralık 2021 tarihine kadar sürmesi beklenen restorasyon çalışmalarında Kubbe-i Hadra’nın dış cephesi görseller ile kapatılarak iskele kurulmuştu. Mevcut çiniler sökülerek 1965 yılındaki yapılan uygulamada çini altına yapılan beton sıyırılarak tuğla kubbe ortaya çıkarılmış ve proje çerçevesinde belirlenen yaklaşık 10 bin 500 adet 300 ayrı ölçekte muhtelif ebatlarda çini imal ettirilip yerine takılmıştı.

Yeşil Kubbe’nin etrafındaki iskele demirlerinin ise sökülme işleminde sona gelindi.

(Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.