Konya’da Sahnelenen ‘Cumhuriyete Doğru’ Tiyatro Oyunu Yoğun İlgi Gördü

Konya’da Sahnelenen ‘Cumhuriyete Doğru’ Tiyatro Oyunu Yoğun İlgi Gördü
Cumhuriyetin 100. Yılı etkinlikleri kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Milli Mücadele'yi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundaki kahramanlık hikâyelerini anlatan ‘Cumhuriyete Doğru’ adlı tiyatro oyunu, Konya’da yoğun ilgi gördü.

Cumhuriyetin 100. Yılı etkinlikleri kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Milli Mücadele'yi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundaki kahramanlık hikâyelerini anlatan ‘Cumhuriyete Doğru’ adlı tiyatro oyunu, Konya’da öğretmenler ve vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Türk milletinin desteğiyle Milli Mücadele'yi başlatması, sonucunda Cumhuriyetimizin kurulmasını anlatan tiyatro eseri, 19 Mart 2024 tarihinde, 130 kişilik ekibiyle 1800 kişilik Selçuklu Kongre Merkezi Salonu'nda büyük bir izleyici kitlesi ile buluştu.

İzleyiciden beğeni toplayan oyunun ardından oyunculara çiçek takdiminde bulunuldu.

20mart-mem-tiyatro2.jpg

Milli Mücadele kahramanları ve birlik ruhunun sahnelendiği tiyatro oyununun ilk turnesindeki tüm illerde, izleyenler birçok sahnede duygulanarak göz yaşlarını tutamadı. Oyunda Hamdullah Suphi Bey’in Büyük Millet Meclisi’nde İstiklâl Marşı’nın kabulünü yeniden canlandırdığı sahnede, tüm salonlarda İstiklâl Marşı’nın on kıtası tüm izleyenler tarafından ayakta okundu. Yine bir diğer sahnede, öğretmenin öğrencisine savaşları anlattığı diyalogda dile getirdiği “savaşta en çok çocuklar zarar görür, tıpkı bugün Gazze’deki masum çocukların içinde olduğu durum gibi” ifadesi de izleyicilerden büyük alkış topladı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Türk Milleti’ni arkalarına alıp Millî Mücadele’yi başlatarak, sonucunda Türkiye Cumhuriyeti’ni nasıl kurduklarını gözler önüne seren bu tiyatro eseri Bora Severcan tarafından yazıldı ve yönetildi. Koreografide Özgür Adam İnanç ve Serhat Güdül’ün imzaları bulunan tiyatro oyununun orijinal müzikleri ise Selim Atakan tarafından bestelendi. Oyunun orijinal müzikleri olarak Mehmet Akif Ersoy’un Birlik şiiri ve sözleri İbrahim Sarıtaş’a ait olan Cumhuriyet Marşı, özgün bestelerle yine Selim Atakan tarafından bu proje için özel olarak hazırlandı. Proje yapımcılığını Volkan Severcan üstlenirken, proje danışmanlığını ise Doç. Dr. İbrahim Sarıtaş yaptı. Oyunun yazımı aşamasında tarihsel gerçekliklerin doğru yansıtılması için Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan 15 kişilik bir arşiv araştırması ekibi çalıştı.

130 kişilik dev sanatçı kadrosunda başrolleri Serdar Yeğin, Gülen Karaman, Erhan Yazıcıoğlu, Ahmet Yenilmez, Zuhal Yalçın, Levent Özdilek, Şebnem Özinal, Ziya Kürküt, Sefa Zengin, Yiğit Yapıcı ve Volkan Severcan paylaşıyor.

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.