Mevlana’yı Anma Törenleri ‘İrfan Vakti’ Temasıyla Başlıyor

Mevlana’yı Anma Törenleri ‘İrfan Vakti’ Temasıyla Başlıyor
Bu yıl “ İrfan Vakti” teması ile başlayacak olan Mevla anma törenleri 7-17 Aralık arasında icra edilecek. 15 Sema töreninin yapılacağı Mevlana Anma törenlerinde 187 program yer alacak.

Bu yıl “ İrfan Vakti” teması ile başlayacak olan Mevla anma törenleri 7-17 Aralık arasında icra edilecek. 15 Sema töreninin yapılacağı Mevlana Anma törenlerinde 187 program yer alacak.

Her yıl 7-17 Aralık tarihleri arsında gerçekleştirilen Şeb-i Arûs törenleri bu sene, ‘İrfan Vakti’ temasıyla icra edilecek.

Hazret-i Mevlâna'nın 748. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri öncesinde düzenlediği basın toplantısında etkinlikler hakkında bilgi veren Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, pandemi tedbirleri çerçevesinde düzenlenecek etkinliğe herkesi beklediklerini söyledi. 

Tantavi Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen toplantıda Vuslat etkinliklerinin daha önce 'Birlik Vakti', 'Kardeşlik Vakti', 'Selam Vakti', 'Vefa Vakti' ve 'İhsan Vakti' temalarıyla düzenlendiğini hatırlatan Yarar, "Bu yıl da Hazreti Mevlana'nın eserlerinde özellikli bir yer tutan 'irfan' sözcüğünün anlam evrenine uygun olarak 'İrfan Vakti' ana başlığı altında çeşitli etkinliklerden oluşan bir hafta hazırlanmıştır. İrfan, ince fikir, sezgi, duyuş gibi anlamlara gelir. Hazret-i Mevlana başta olmak üzere Anadolu'daki manevi yollarda irfan kavramı, üzerinde en çok durulan kavramlardan biridir. Bu nedenle bu yılki etkinliklerimizde 'İrfan Vakti' teması etrafında Hazreti Mevlana'nın irfan kavramının ana çerçevesini gösteren sözlerini ve fikirlerini işledik" dedi.

"748. Vuslat Yıldönümü Anma Etkinliklerinde Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi, Karatay Belediyesi, Meram Belediyesi, Selçuklu Belediyesi, Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu, İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu, Konya Devlet Tiyatrosu, Uluslararası Mevlana Vakfı ve İrfan Medeniyeti Araştırma Merkezi'nin destekleri ile zenginleştirilmiş bir program düzenlediklerini kaydeden Yarar, Mevlana'yı Anma Törenleri'nin bugünlere gelmesinde emeği bulunan herkese teşekkür etti.

 

Yarar, etkinlikler hakkında şu bilgileri verdi:

 

"748. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri'nin açılış programı her yıl olduğu gibi bu yıl da 7 Aralık tarihinde Şems-i Tebrizi Türbesi ziyareti, 'İrfan Vakti' yürüyüşü ve akşam 20.00'de gerçekleştirilecek. Etkinlikler boyunca Mevlana Kültür Merkezi'nde bulunan Sema Salonu'nda akşamları 11, gündüz 4 olmak üzere toplam 15 sema programının icra edilecek. Program içeriğinde bulunan konferanslar, paneller, konserler, sema programları, atölye çalışmaları, söyleşiler ve gösterilerle ilgili detaylı bilgilere sebiarus.com.tr ve konyakultur.gov.tr internet adreslerinden ulaşılabilir."

Konya, Hazreti Mevlana ve Mevlevilik, İrfan kavramıyla ilgili küçük video ve görsellerin eşlik edeceği programların 7-17 Aralık tarihlerinde bütün dijital mecralarda paylaşılacağına dikkat çeken Yarar, 17 Aralık tarihinde yapılacak Mevlevi Mukabelesinin ise internetten canlı yayınlanacağını, mukabele boyunca Hazreti Mevlana, mevlevilik, sema ve tasavvuf üzerinde söyleşi gerçekleştirileceğini, törenlerin ulusal ve uluslararası tanınırlığını artırmak için 17 Aralık 2021 günü TRT-1 tarafından canlı yayınlanması sağlanacaktır. kaydetti.

Pandemi tedbirleri gereğince törenlere girişte HES kodu sorgulaması yapılacağını bildiren Yarar, sema törenlerinin 40 bin kişi tarafından izlenilmesi beklediklerini söyledi.

Mevlana'yı Anma Etkinliklerine diğer şehirlerden gelmek isteyenlerin Konya'ya ulaşımı konusuna da açıklık getiren Yarar, "Şehre törenler için gelmek isteyen misafirlerimizin ulaşım imkanlarını arttırmak ve kolaylaştırmak için TCDD Genel Müdürlüğü ile görüşmeler yaparak, YHT sefer sayılarının artırılmasını talep ettik. Törenleri izlemek isteyenler, davetiye veya biletlerini Müdürlüğümüzden online olarak alabilecektir" ifadelerini kullandı.

 

(MÇ/Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.