Türk Halk Bilimi'nin “Ulu Çınarı Alptekin” Dualarla Anıldı

Türk Halk Bilimi'nin “Ulu Çınarı Alptekin” Dualarla Anıldı
“Ulu Çınar” Prof. Dr. Ali Berat Alptekin, Konya Aydınlar Ocağı’nda dualarla anıldı. Doç. Dr. Şerife Akpınar, “Profesör Alptekin, Türk Halk Biliminin Ulu Çınarı’ydı” dedi. Prof. Dr. Saim Sakaoğlu ise; “O, hepimizin Ali’siydi” diye konuştu.

Konya Aydınlar Ocağı’nın Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, halk edebiyatımızın önemli şahsiyetlerinden olan ve geçtiğimiz ağustos ayında vefat eden Prof. Dr. Ali Berat Alptekin, yâd edildi.

Toplantıdan önce şairler, Barış Pınarı Harekatı üzerine ve Mehmetçik ile ilgili şiirler okudu.

“O, GÜLER YÜZLÜ BİR İSTANBUL BEYEFENDİSİ’YDİ”

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şerife Akpınar, merhum Ali Berat Alptekin hocayla 20 yıllık mesai arkadaşlığı yaptığını belirterek, O’nun hayatını anlattı.

Doç. Dr. Akpınar, “Prof. Dr. Ali Berat hocamız, hocaların hocası ve öğrenci babasıydı. Onu anlatmak aslında çok zor! O bir dost ve bir baba gibi olmuştu benim için. Hocam her daim çalışma masasındaydı. Prof. Dr. Ali Berat Alptekin hep güler yüzlü, sevgi dolu kibar, tam bir İstanbul Beyefendisi’ydi. O iyi bir eş ve iyi bir aile babasıydı” diye konuştu.

“TÜRK HALK BİLİMİNİN ULU ÇINARI’YDI

“Toroslardan Tanrı Dağlarına Türk Halk Biliminin Ulu Çınarı: Prof. Dr. Ali Berat Alptekin” başlığı altında dile getirdiği merhum Alptekin’in “14 Mayıs 1952’de Mersin’in Silifke İlçesine bağlı olan İmamuşağı Köyü’nde dünyaya” geldiğini belirten Akpınar, şöyle konuştu:

“Ancak nüfusa 10 Nisan 1953 tarihi itibariyle kaydedilmiştir. Mehmet ve Emine Alptekin çiftinin dördüncü çocuğudur. 31 Ağustos 2019 tarihinde de kanser hastalığına yenilerek aramızdan ayrılmıştır. Türk Dünyası’nda Kazakistan’a ayrı bir önem vermiş ve ‘Yesevî Ocağı’nda 210 Gün’ adıyla kitaplaştırmıştır. Ömrünü bilime adayan Prof. Dr. Ali Berat Alptekin, hayatına 43 kitap, 67 ansiklopedi maddesi, 345 makale ve bildiri sığdırmış ve pek çok ödüle lâyık görülmüştür. Kendisi için hazırlanan ve yüzlerce makaleyi kapsayan ‘Toroslardan Tanrı Dağlarına Türk Halk Biliminin Ulu Çınarı: Prof. Dr. Ali Berat Alptekin Armağanı’ adlı eser, kendisine 16 Mart 2019 tarihinde NEÜ Salonunda Türkiye’nin dört bir köşesinden gelen kıymetli hocaların huzurunda, öğrencilerin, âşıkların ve dostların bulunduğu özel bir törenle takdim edilmiştir. Ali Berat Alptekin’e Allah’tan rahmet, kıymetli ailesine, dostlarına, öğrencilerine, bilim dünyasına sabırlar diliyorum.”

“O, HEPİMİZİN ALİ’SİYDİ”

Prof. Dr. Saim Sakaoğlu da, ‘Hocasının Gözüyle Merhum Prof. Dr. Ali Berat Alptekin’i hatıralar eşliğinde anlattı.

Konya’da iki gün sürecek olan Aşıklar Bayramı’nın Feyzi Halıcı ile Ali Berat Alptekin adına düzenlendiğini hatırlatan Prof. Dr. Sakaoğlu, TDK’nın çıkardığı aylık Türk Dili dergisinin son sayısında Ali Berat Alptekin’e iki buçuk sayfa ayırdığını ve Azerbaycan Bilimler Akademisi’nin çıkardığı Türkologiya dergisinin son sayısında da Ali Berat Alptekin’in vefat haberinin bilim dünyasına duyurulduğu haberini verdi.

Prof. Sakaoğlu ayrıca, Akademik Sayfalar’ın “Prof. Dr. Ali Berat Alptekin – Özel Sayı-1” çıkardığını da söyledi.

Sakaoğlu, Ali Berat Alptekin’i, Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde “asistan” olarak yanına aldığını belirterek “Hepimizin Ali’siydi o. Ali Berat Bey, benim için kamçı vazifesi gördü. Hiç durmaz devamlı çalışırdı” dedi. Bu arada Prof. Sakaoğlu tarafından kürsüye davet edilen Prof. Dr. Mehmet Kırbıyık ile Dr. Seyit Emiroğlu, Ali Berat Alptekin’le ilgili hatıralarını anlattılar.

Emiroğlu, Alptekin hocanın üniversite öğrencilerine burs verdiğini ve bunun kim tarafından verildiğini o öğrencilerin bilmemesi gerektiğini kendisine devamlı tembih ettiğini aktardı.

ALPTEKİN HOCA FÂTİHALARLA ANILDI

İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen anma toplantısına Prof. Dr. Ali Berat Alptekin’in kızı NEÜ Fen Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Gökçen Koçer, NEÜ Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi eski dekanı Prof. Dr. Mehmet Kırbıyık, emekli Prof. Dr. Ahmet Sevgi, emekli Dr. Öğretim Üyesi Seyit Emiroğlu, akademisyenler, şairler ve yazarlar katıldı.

Merhum Alptekin'in kızı Prof. Dr. Emine Gökçen Koçer, Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü'ye, "Prof. Dr. Ali Berat Alptekin Armağanı” adlı 930 sayfalık eseri hediye etti.

Kitap kurdu M. Sinan Ümit de toplantıdan sonra katılımcılara Konya helvası dağıttı. Anma toplantısı, merhum Ali Berat Alptekin’in ruhuna gönderilen Fatihalar ve çekilen hatıra fotoğrafıyla son buldu.

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.