Başaran: “İşaret Dili Öğrenmek ve Kullanmak Mutlaka Teşvik Edilmeli”

Başaran: “İşaret Dili Öğrenmek ve Kullanmak Mutlaka Teşvik Edilmeli”
“Sağır ve Dilsiz Vatandaşların Sorunları ve Çözüm Önerileri”ni kamuoyuyla paylaşan Gelecek Partisi Selçuklu İlçe Başkanı Başaran: “İşaret dili öğrenmek ve kullanmak mutlaka teşvik edilmeli. Bu sayede sağır ve dilsiz vatandaşlarımız daha kolay iletişim kurabilecektir. Adliye, karakol, hastane, sağlık ocağı vb yerlerde ya sürekli tercüman bulundurulmalı ya da işaret dili bilen personel istihdam edilmelidir”

Gelecek Partisi Selçuklu İlçe Başkanı Osman Başaran, “İşaret dili öğrenmek ve kullanmak mutlaka teşvik edilmeli. Bu sayede sağır ve dilsiz vatandaşlarımız daha kolay iletişim kurabilecektir.  Adliye, karakol, hastane, sağlık ocağı vb yerlerde ya sürekli tercüman bulundurulmalı ya da işaret dili bilen personel istihdam edilmelidir” dedi.

Başaran yayımladığı basın bildirisi ile “Sağır ve Dilsiz Vatandaşların Sorunları ve Çözüm Önerileri”ni kamuoyuyla paylaştı.

“ÜLKEMİZDE 300-350 BİN CİVARINDA SAĞIR VE DİLSİZ VATANDAŞIMIZ VAR”

Başaran, “Ülkemizde 300-350 bin civarında sağır ve dilsiz vatandaşımız var. Fiziksel anlamda dezavantajlı olan bu vatandaşlarımızın maalesef pek çok da sorunu var” diye konuştu.

“ASLINDA AT İLE DEVE DE DEĞİL”

“Sağır ve dilsiz vatandaşlarımızın pek çok sorunu var” diyen Başaran, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sorunları okuduğunuz zaman eminim sizde ‘hakikaten at ile deve değil’ diyeceksiniz. Mesela her şeyden önce bu vatandaşlarımıza nasıl hitap etmemiz gerektiğini bilmemiz gerekiyor. Özürlü, engelli hele de ‘Tat & Ahraz’ gibi ifadeler bu kardeşlerimizi rencide ediyor. Dolayısıyla doğru olan ‘Sağır ve Dilsiz’ ifadesini kullanmak gerekiyor. Ve tabîki başta ifade şeklimiz olmak üzere bu vatandaşlarımıza karşı son derece duyarlı ve anlayışlı olmalıyız.

Sağır ve dilsiz vatandaşlarımızın en önemli sorunlarından birisi ‘anlaşılamamak ve anlaşamamak’. Bu olumsuzluk bertaraf edilirse bu kardeşlerimizin yaşam standartları çok yükselecek. Başta hastane, karakol gibi kamu kurumları olmak üzere hemen her yerde iletişim problemi yaşıyorlar maalesef. Hastaneye gittikleri zaman sağlık problemlerini anlatamadıkları için yanlış teşhis, yanlış ilaç ve yanlış tedaviye maruz kalan vatandaşlarımız var. Yanlış ilaç nedeniyle hayatını kaybeden sağır ve dilsiz vatandaşımız var. Herhangi bir sebeple karakola gitmeleri halinde saatlerce tercüman gelmesini bekliyorlar. Tabi karakol, banka, noter vb hassas yerlerde dışardan getirilen tercümanların ne kadar güvenilir olduğu da ayrı bir tartışma konusu. (Bu konuda kamuoyunda CODA (Children Of Deaf Adults) olarak bilinen ebeveyni sağır ve dilsiz olan ama kendisi iki dil ve iki kültür ile yaşayan çocuklara öncelik verilmelidir.)

Hepimizin kabul ettiği bir gerçek var: “Eğitim Şart” İşte tam da bu noktada sağır ve dilsiz vatandaşlarımız eğitim konusunda da ciddi sıkıntılar yaşıyor. Özel durumları olan bu vatandaşlarımız okul ve eğitmen eksikliklerinin giderilmesini arzu ediyorlar. Okul sayısı çok yetersiz ve okula ulaşmakta büyük güçlük yaşanıyor. Branş öğretmeni yetersizliği ve müfredat eksiliği de cabası.”

“HANİ BİZ TEKNOLOJİ VE İLETİŞİM ÇAĞINDAYDIK”

Başaran, şöyle devam etti: “Teknoloji, doğru kullanıldığı sürece, hepimiz için çok önemli ve çok değerli. Ama sağır ve dilsiz kardeşlerimiz için daha farklı bir öneme sahip. Gelişen teknoloji sayesinde artık hayatımızda “görüntülü görüşme” diye bir kavram var. Görüntülü konuşma sayesinde sağır ve dilsiz kardeşlerimiz uzaktaki tanıdıkları ile iletişim kurabilir hale geldiler.

Muhakkak ki sağır ve dilsiz kardeşlerimiz de dahil hepimiz hayatımızı idame ettirmek için çalışmak zorundayız. Zaten işsizlik ülkemizin en önemli sorunlarından bir tanesi hal böyle olunca bu vatandaşlarımızın iş hayatına katılabilmesi neredeyse mucize gibi. Maalesef istihdam olanakları çok yetersiz ve bu durum sağır ve dilsiz vatandaşlarımızın sosyal hayata dahil olmasına da mani oluyor.

Başta da belirttiğim gibi sağır ve dilsiz vatandaşlarımızın çok sayıda ve son derece ciddi sorunları var ama bu sorunları gidermek inanın zor değil. Duyarlı olmaya hükümetimiz ve yöneticilerimizden başlamalıyız. Çok sayıda kamu spotu hazırlayarak bu vatandaşlarımıza ve onların hassasiyetlerine dikkat çekebiliriz. Mesela belediyelerin uhdesinde yer alan billboardları şahsi reklam aracı olarak kullanmak yerine bu ve buna benzer sosyal konulara dikkati çekmek için kullansak pek! güzel olacağı kanaatindeyim. İşaret dili öğrenmek ve kullanmak mutlaka teşvik edilmeli. Bu sayede sağır ve dilsiz vatandaşlarımız daha kolay iletişim kurabilecektir.  Adliye, karakol, hastane, sağlık ocağı vb yerlerde ya sürekli tercüman bulundurulmalı ya da işaret dili bilen personel istihdam edilmelidir. Eğitim sıkıntılarını gidermek için okul sayısı arttırılmalı, eğitmen ve müfredat eksikleri acilen giderilmelidir. Sağır ve dilsiz vatandaşlarımızın internet kullanımı kolaylaştırılmalı, minimum 5 GB ücretsiz internet hakkı sağlanmalı ve limit aşım ücretleri minimum seviyede tutulmalıdır. Son olarak özel durumu olan bu kardeşlerimizin iş hayatına katılması sağlanmalıdır. Başta kamu olmak üzere özel sektör de bu konuda özendirilmeli; özel sektörde istihdam edilecek personellerle ilgili SSK prim muafiyeti, ücretlere devlet katkısı gibi teşvikler hayata geçirilmelidir. Zaten bu vatandaşlarımızın kamuda ciddi tercüman sıkıntısı var, resmi dairelerde tercüman olarak istihdam edilmeleri sağlanmalıdır.” 

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.