Belediye Başkan Aday Adayının Projeleri Ülke Sınırlarını Aştı!

Belediye Başkan Aday Adayının Projeleri Ülke Sınırlarını Aştı!
Yerel Seçimlerde AK Parti'den Ilgın Belediye Başkan aday adayı olan, akademisyen Mustafa Karadeniz, Ilgın’da hayata geçirmeyi planladığı projeyle ilgili Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde temaslarda bulundu.

Yüksek Seçim Kurulu’nca (YSK) 31 Mart 2024'te yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde Adalet ve Kalkınma Partisi’nden (AK Parti) Ilgın Belediye Başkan aday adayı, akademisyen Mustafa Karadeniz, Ilgın’da hayata geçirmeyi planladığı projeyle ilgili Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde temaslarda bulundu. Karadeniz, Ilgın’daki termal kaynakların verimli kullanılarak topraksız tarım tesisleri oluşturulması ve bu tesislerde Aquaponik ve Hidroponik üretim modelleriyle tamamen organik üretim yapılması yönünde çalışmalar yürüten akademisyenlerle bir araya geldi.

YSK tarafından 31 Mart 2024'te yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri için hazırlanan takvim belirlenerek Resmi Gazete’de yayımlandı. Siyasi Partilerin en geç 20 Şubat’a kadar YSK’ya bildireceği adaylar için çalışmalar devam ediyor.

AK Parti’den Ilgın Belediye Başkan aday adayı olan Kamu Ekonomisi Uzmanı Mustafa Karadeniz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde temaslarda bulundu. Karadeniz, Ilgın’da var olan termal kaynakların verimli kullanılarak topraksız tarım tesisleri oluşturulması ve bu tesislerde Aquaponik ve Hidroponik üretim modelleriyle tamamen organik üretim yapılması yönünde çalışmalar yürüten akademisyenlerle bir araya geldi.

Türkiye’de İlk

Karadeniz, Ilgın’da öncelikle; ‘Termal Tarımsal Teknolojik Teknoparkı Projesi’, ‘Organize Sanayi Bölgesinin Gelişimi Projesi’, ‘Sağlık Turizmi Projesi’ ve ‘Tarımsal Kalkınma Projesi’ ni hayata geçirmeyi planladıklarını ifade ederek, Türkiye’de ilk defa uygulanacak ve bir çok aileye iş imkanı sağlayacak topraksız tarım projesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Karadeniz ziyarete ilişkin yaptığı açıklama, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, topraksız tarımsal üretim alanında çalışma yürüten üniversiteleri ziyaret ederek, seçkin akademisyenlerle toplantılar gerçekleştirdiklerini, özellikle bu alanda çalışmalar yürüten Prof. Dr. Özgür Emiroğlu'nun projeye önemli katkıları olduğunu söyledi.

Karadeniz, konuşmasına şöyle devam etti. “Projenin esas amacı çok uzun yıllardır bölgede var olan termal kaynak potansiyelinin verimli kullanılarak topraksız tarım tesisleri oluşturulması ve bu tesislerde Aquaponik üretim modeli seçilerek tamamen organik üretim yapılması öngörülmektedir. Ortaya koyacağımız projeyle, dışarıdan hiçbir katkı olmaksızın bitkisel üretimimizi sağlamış olacağız. Ayrıca oluşturulacak tesislerde gerekli tüm enerjiyi yenilebilir enerji kaynaklarından alınacağı için hem sıfır karbon hedefine uygun, hem de dışarıdan besin ilavesi yapılmadığı için bu şekilde tam bir sürdürülebilir tarım modeli oluşturacağız ve bu da Türkiye ölçeğinde ilk defa gerçekleştirilmiş olacak” şeklinde konuştu.

Karabalık Yetiştirilecek

Karadeniz, uygulanacak projesinin detayları hakkında da bilgi vererek şunları kaydetti. “Oluşturulacak tesislerde termal suyu kullanarak ılık sulara adapte olmuş Clarias Gariepinus (Karabalık) yetiştirilerek, balık üretimi yapılacaktır. Balıkların yaşadığı tankta, balıkların dışkılaması sonucu oluşan gübreli su biyolojik dengeleme tankına alınarak burada biyolojik dengeleme tankında organik olarak zenginleşmiş termal su sisteme verilerek topraksız tarım yani Hidroponik üretim yapılacaktır. Bu yöntemle üretilen bitkisel ürünler tamamen organik olacaktır.

Termik Tarımsal Teknoloji Teknoparkı Oluşturulacak

Belediye olarak, belirlenecek pilot alanda termik tarımsal teknoloji teknoparkını oluşturacak ve burada deneysel üretimleri gerçekleştireceğiz. Bu üretimler sonucu, alanda üretim yapmak isteyen üreticilerimize de gerekli eğitimler verilecektir. Bu eğitimi alan üreticilere belediyemizin desteğiyle mikro krediler için proje yazımları yapılacak ve proje yazımlarında belediyemiz destek sağlayacaktır. Hibe alan projeleri ile çiftçimiz, şu anda tarım yapılamayan alanlarda önemli bir sebze üretimi gerçekleştirecek ve bunu tamamen organik şartlarda yapacaklardır. Ülkemizde çok sık topraksız tarım üretim tesisi bulunmaktadır. Bizim bu alandaki tesisimizin en önemli özelliği Aquaponik olması hem balık hem de bitki üretimi sağlaması ve bu üretimi yaparken de kesinlikle doğaya zarar vermemesidir. Bu amaçla belediyemizin hazırlayacağı Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesi ile bölgedeki tesislerin tüm elektrik ihtiyacı yenilebilir güneş enerjisinden karşılanacaktır” diye konuştu.

Üreticiye Yeni Gelir Kaynağı ve Elektrik Desteği

Karadeniz, belediyenin belirleyeceği alanda uygun şartlarda yapılacak seralar ile ilçede birçok aileye yeni gelir kaynağı sağlanacağını ifade ederek, projenin zaman içerisinde geliştirilerek Ilgın’ın Aquaponik üretim alanında Türkiye'de söz sahibi bölgeler arasında yerini alacağını söyledi. Karadeniz konuşmasını şöyle tamamladı. “Projeyle, Ilgın’ın önemli bir potansiyeli durumunda bulunan termal suyun hem sağlık, hem de ileri tarım teknolojilerinde kullanılmasının yanı sıra seraların ısıtılmasına ilave olarak yeterli sıcaklığın belediye desteğiyle yapılacak GES ile sağlanacağını, bu şekilde tesislerde kullanılan elektrik düşük ücretle veya tamamen ücretsiz verilebilecektir. Elektrik tüketimi olan üretim basamaklarında güneş enerjisi kullanılacaktır.”

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.