Karaduman : “Ekonomik kriz, basın sektörünü daha çok etkiliyor”

Karaduman : “Ekonomik kriz, basın sektörünü daha çok etkiliyor”
SP Konya Milletvekili Abdülkadir Karaduman, yerel medyanın ekonomik krizle birlikte birçok sorunla boğuştuğunu belirterek, "Basın özgürlüğü bugün tekelleşmeden zarar görmekte, buna karşı çıkan basın kuruluşları da en ağır cezaya çarpıtılmaktadır. İlan ve reklamların yayınlanmasına aracı olarak devlet kurumları da yerel medyaya yapması gereken görevleri yapmamaktadır. Ekonomik kriz, basın sektörünü 2-3 kat daha fazla etkiliyor" dedi.

Saadet Partisi (SP) Konya Milletvekili Abdülkadir Karaduman, Yerel Medya’nın ekonomik krizle birlikte birçok sorunla boğuştuğunu belirterek,  "Basın özgürlüğü bugün tekelleşmeden zarar görmekte, buna karşı çıkan basın kuruluşları da en ağır cezaya çarpıtılmaktadır. İlan ve reklamların yayınlanmasına aracı olarak devlet kurumları da yerel medyaya yapması gereken görevleri yapmamaktadır. Ekonomik kriz, basın sektörünü 2-3 kat daha fazla etkiliyor" dedi.

Karaduman, yerel basının sorunları ile ilgili TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Karaduman, yerel basının içinde bulunduğu sıkıntılı süreçten bir an önce çözüme kurtarılması gerektiğini söyledi. Karaduman,  “Yerel medyanın kamu görevi yapma misyonu var. Yerel medya uzun süre ihmal edilmişliğin bir sonucu olarak, pek çok sorunla boğuşarak yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Bugünün şartlarında gazetecilerden gazetecilik yapmaları değil, holiganlık yapmaları bekleniyor. Basın özgürlüğü bugün tekelleşmeden zarar görmekte, buna karşı çıkan basın kuruluşları da en ağır cezaya çarpıtılmaktadır" diye konuştu.

"YEREL GAZETELER İLAN KAYIPLARI YAŞIYOR"

Ekonomik kriz, basın sektörünü 2-3 kat daha fazla etkiliyor diyen Karaduman konuşmasını şöyle sürdürdü:  "15 binden fazla kişi medya sektöründe istihdam ediliyor. Kağıt, boya ve benzeri önemli girdilerde dışa bağımlılık neticesinde meydana gelen dövizdeki dalgalanmalar tolerans edilmeyecek boyutlara ulaştı. Yerel gazetelerin reklam ve satış giderleri çoğu faktörden olumsuz etkileniyor. Sektörde onarılamaz yaralar açılıyor. Basın kartları konusunda dahi fikir işçilerinin 1 yıllık erken emeklilik hakkı göz göze göre yok edilmiştir. Yerel gazeteler ilan kayıpları yaşıyor. Rekabet şartları daralıyor” ifadelerini kullandı.

"YEREL MEDYA BASKI ALTINDA!"

“Basın İlan Kurumu Kanunu, Kamu İhale mevzuatına aykırı işlem yapılıyor” diyen Karaduman şunları kaydetti: “Kamu yararı ilkesi yara alıyor. Resmi ilanların gazetelerde yayınlanmasını yük gören anlayış, yerleşik kural haline gelmeye başladı. Devletin yerel basına verdiği ilan parasının ciddi kısmı vergi olarak geri alınıyor. 4 fikir işçisi çalıştıran yerel bir basın organı, 2018 yılının Eylül ayında 5 bin 546 liranın 4 bin 886 lirasını KDV, basın ilan kurumu komisyonu, SGK taahhuk olarak devlete geri ödemektedir. Belediyeler ellerindeki reklam gücünü eleştirel baskı unsuru olarak kullanmakta, en küçük eleştiride dahi reklamları kesmektedir. ”

“ACİL DESTEK PAKETİ ÇIKARILMALIDIR”

Gazetecilik Meslek Yasası'na ihtiyaç duyulduğuna da değinen Karaduman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddeler, günümüz koşulları göz önüne alınarak, değiştirilmelidir. İfade ve basın özgürlüğünün sorun olmaktan çıkması için darbe dönemlerinden kalan kanunların değiştirilmesi gerekmektedir. İnternet Kanunu çıkarılmalıdır. Yalancı ve şantajcılar meslek onurunu ayaklar altına alıyor. Basın için acil destek paketi çıkarılmalıdır. Yargı Reformu Paketi'nden icra ilanlarının gazetelerde yayınlanmasının kaldırmasını öngören değişiklik yerel medya için sıkıntı arz etmektedir. Kamu İhale Mevzuatı'ndaki gibi bir düzenleme getirilmelidir” ifadelerini kullandı.

(Müslüm Evci / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.