Dr. Uzunay: ‘Sağlıkta Şiddette Geçen Yıl Artış Yaşandı’

Dr. Uzunay: ‘Sağlıkta Şiddette Geçen Yıl Artış Yaşandı’
Sağlık Sen Konya Şube Başkanı Dr. Ahmet Uzunay, geçen yıl sağlıkta yaşanan şiddet olaylarının bir önceki yıla göre arttığına işaret ederek, “2022 yılında toplamda 249 şiddet olayı yaşandı. 2021 yılında bu rakam 190 idi. Yıl boyunca yaşanan 494 saldırganın neden olduğu 249 şiddet vakasında 422 sağlık çalışanı şiddet kurbanı oldu. Yaşanan şiddet olaylarında 2 sağlık çalışanı hayatını kaybetti" dedi.

Sağlık Sen Konya Şube Başkanı Dr. Ahmet Uzunay, geçen yıl sağlıkta yaşanan şiddet olaylarının bir önceki yıla göre arttığına işaret ederek, “2022 yılında toplamda 249 şiddet olayı yaşandı. 2021 yılında bu rakam 190 idi. Yıl boyunca yaşanan 494 saldırganın neden olduğu 249 şiddet vakasında 422 sağlık çalışanı şiddet kurbanı oldu. Yaşanan şiddet olaylarında 2 sağlık çalışanı hayatını kaybetti. 149 doktor, 76 hemşire, 76 güvenlik görevlisi, 58 acil sağlık hizmetleri çalışanı, 3 eczacı ve 60 diğer sağlık çalışanı mağdur oldu” dedi.

“Yıl Boyunca Ülkenin Dört Bir Yanından Şiddet Haberleri Geldi”

‘2022 Sağlıkta Şiddet Raporu’na ilişkin açıklama yapan Sağlık Sen Konya Şube Başkanı Dr. Ahmet Uzunay, “Geçen yıl boyunca ülkenin dört bir yanından aralıksız şiddet haberleri geldi. Bu haberlerin içinden en çok can yakanı Konya ve İstanbul’dan gelenlerdi. Temmuz ayında bir hasta yakını tarafından canice katledilen doktor Ekrem Karakaya’nın yasanı tutan sağlık çalışanları, bu olayın şokunu atlatamadan Eylül ayında İstanbul’da bir başka doktor ölüm haberiyle daha yıkıldı. Şiddete kurban verdiğimiz sağlık çalışanlarımıza Allah’tan rahmet, kederli ailelerine ve sağlık camiamıza bir defa daha başsağlığı ve sabır diliyoruz” diye konuştu.

Dr. Uzunay, yaşanan şiddet olaylarının, sağlık çalışanlarını derinden sarstığı gibi korku ve paniğe kapılmalarına neden olduğunu, ayrıca şiddet, çalışanların meslekten soğumalarında, tükenmişlik sendromuna sürüklenmelerinde de önemli yer tuttuğunu kaydetti.                          

Dr. Uzunay, “Neticede sağlıkta şiddet konusunda önemli adımlar atıldı. Beyaz kod uygulaması, cezaların yüzde 50 oranında artırılması, sağlıkta şiddetin bir kamu davası niteliğine dönüşmesi, şiddetin katalog suçlar arasına girmesi en dikkat çekici yasal adımlar oldu. Ancak tüm bu adımların şiddet vakalarını sonlandırmadığı görüldü. Sağlıkta Şiddet Yasası’na rağmen saldırganların adli mercilerce serbest bırakılması, her zaman olduğu gibi sağlık çalışanlarını yaralarken, failleri cesaretlendirmiştir. Bu nedenle, hakim, savcı ve kolluk kuvvetlerine önemli görevler düştüğünü hatırlamakta fayda var” ifadelerini kullandı.

“Sağlıkta Şiddet Toplumsal Bir Sorun Haline Geldi”

Bakıldığında sağlıkta şiddetin toplumsal bir sorun olduğunun görülebileceğine işaret eden Dr. Uzunay, 2022 yılında sağlıkta 249 şiddet olayının yaşandığını, 2021 yılında ise bu rakamın 190 olduğunu belirtti.

 Geçen ay ise 15 şiddet olayının yaşandığını dile getiren Dr. Uzunay, sözlerini şöyle sürdürdü: “2022 yılında toplamda 249 şiddet olayı yaşandı. 2021 yılında bu rakam 190 idi. Yıl boyunca yaşanan 494 saldırganın neden olduğu 249 şiddet vakasında 422 sağlık çalışanı şiddet kurbanı oldu. 1 doktor ve 1 güvenlik görevlisi ise görevi başında hayatını kaybetti. Şiddet olaylarının 210’una hasta ve hasta yakınları neden olurken, 35’ine kendini bilmez kişiler sebebiyet verdi. 4 olaya ise idareciler neden oldu. 249 şiddet olayının 216’sı hem sözlü hem fiili, 32’si sözlü, 1’i mobbing şeklinde cereyan etti. Şiddet olaylarının adresi yine değişmedi. Şiddet olayının 206’sı hastanelerde vuku buldu. 23 olay sahada yaşanırken, 16 şiddet olayı ise aile sağlık merkezlerinde gerçekleşti. Aynı zamanda 1 olay sosyal medya, 3 olay ise SABİM üzerinden tehditle gerçekleşti. Mağdurlara branş bazlı baktığımızda ise yıl boyunca en çok şiddete maruz kalanların doktor ve hemşireler olduğunu görüyoruz.

Yaşanan şiddet olaylarında 2 sağlık çalışanı hayatını kaybetti. 149 doktor, 76 hemşire, 76 güvenlik görevlisi, 58 acil sağlık hizmetleri çalışanı, 3 eczacı ve 60 diğer sağlık çalışanı olmak üzere toplamda 422 sağlık çalışanı mağdur oldu.”

“494 Saldırgandan Sadece 96’sı Tutuklandı”

Dr. Uzunay şunları kaydetti:

“Yıl boyunca şiddet olaylarına sebebiyet veren 494 saldırgandan 202’si hakkında herhangi bir işlem yapılmazken, 141 saldırgan gözaltına alınıp serbest bırakıldı. Sadece 96 saldırgan tutuklanırken, 53 saldırgan hakkında adli soruşturma başlatıldı. İki saldırgana ise kamudan uzaklaştırma cezası verildi. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet kanayan bir yaraya dönüşmüşken, bu rakamlar, adli mercilerin konuya yeterince hassasiyetle yaklaşmadığını ortaya koymaktadır. Temennimiz, hiçbir çalışanın zarar görmemesi, burnunun kanamamasıdır.”

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.