Tekin: “Baskıya Dayalı Üye Kaydı’ Otobanı Trafiğe Kapatılmıştır”

Tekin: “Baskıya Dayalı Üye Kaydı’ Otobanı Trafiğe Kapatılmıştır”
Yeni Sendika Eskişehir İl Başkanı Abdulbaki Tekin, “Anlaşılan o ki sendikacılık yapma istek ve yeterlilikleri olmayan konfederasyonlar ile bağlı sendikaların sahip oldukları ‘Baskıya Dayalı Üye Kaydı” otobanı trafiğe kapatılmıştır’ dedi.

Yenilikçi Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Yeni Sendika) Eskişehir İl Başkanı Abdulbaki Tekin, “Anlaşılan o ki sendikacılık yapma istek ve yeterlilikleri olmayan konfederasyonlar ile bağlı sendikaların ‘Yasa ile Korunan Emek Örgütü’ beklentileri üzerinden sahip oldukları ‘Baskıya Dayalı Üye Kaydı’ otobanı trafiğe kapatılmıştır” dedi.

Tekin, yaptığı açıklamayla, Anayasa Mahkemesi’nin 18 Ocak 2024 tarihinde gerçekleştirdiği Genel Kurul gündeminde kamuoyunda ‘Yüzde 2 Barajı’ diye bilinen ‘7429 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'da yer alan bazı hükümlerin iptali’ istemiyle yapılan başvuruyu görüşerek karara bağladığını anımsattı. Tekin, “Alınan kararla; kamu görevlilerine, toplam kamu görevlisi sayısının en az yüzde 2'sini üye olarak kaydeden sendikalara üye olma koşuluyla toplu sözleşme ikramiyesi ödenmesini öngören düzenleme Anayasaya aykırı bulunarak iptal edildi” şeklinde konuştu.

Tekin, şöyle devam etti: “Kamu görevlileri; Anayasa Mahkemesi’nin ‘Sendikal Özgürlüğü Koruyan’ ve ‘Sendikal Alanda Haksız Rekabeti Ortadan Kaldıran’ bu önemli kararına kendi varlıkları dışında bir şey düşünemez hale gelerek tepki gösteren aymazlarına acır hale gelmiştir. Anlaşılan o ki sendikacılık yapma istek ve yeterlilikleri olmayan konfederasyonlar ile bağlı sendikaların ‘Yasa ile Korunan Emek Örgütü’ beklentileri üzerinden sahip oldukları ‘Baskıya Dayalı Üye Kaydı’ otobanı trafiğe kapatılmıştır.

Yeni Sendika olarak “Yüzde 2 Sendika Barajı” uygulamasının baştan bu yana Anayasaya, sendikal kanunlara ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu söyledik. Bu konunun haksızlığını ve hukuksuzluğunu yaklaşık bir yıldır her ortamda haykırdık. TBMM’deki görüşmelere katıldık. Siyasete, bürokrasiye ve sivil toplum örgütlerine bu işin yanlışlığını anlattık. Uluslararası sendikal örgütlere mektuplar yazdık. Danıştay’a ve idari mahkemelere de başvurduk. Hiçbir zaman eylemselliğimizi kaybetmedik. Sürekli olarak basın açıklamaları ve sosyal medya paylaşımları yaptık. Kısaca; bu süreçte son derece etkin bir ‘Sendikal Özgürlük’ mücadelesi yürüttük. Bu bağlamda çalışanların sendikal tercihlerine ipotek koyan ‘Yüzde 2 Sendika Barajı’ uygulamasının Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi hukukun gereği olduğu kadar, aynı zamanda yeni bir dönemin başlangıcıdır. Açıkça görülmüştür ki çalışanlara bu kötülüğü yapan sendika ağaları kaybetmiştir. Yeni Sendika'nın inançlı, ilkeli, tutarlı, dürüst, vizyoner ve yenilikçi sendikacılık anlayışı kazanmıştır.

“Eksik Ödenen Toplu Sözleşme İkramiyelerinin Tamamının Da Üyelerimizin Cebine Girmesini Sağlayacağız”

Öncelikle hemen belirtelim ki toplu sözleşme ikramiyesi daha önce olduğu gibi bütün kamu görevlilerine eşit şekilde ödenmeye devam edecektir. Bunun yanında Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen söz konusu hükmün de gerekçe gösterilmesi sayesinde Yeni Sendika olarak gerek idare mahkemelerinde gerekse Danıştay’da devam eden dava süreçlerimiz kapsamında ‘Eksik Ödenen Toplu Sözleşme İkramiyeleri’ için üyelerimiz adına toplu bir ödeme talep etme hakkımız doğmuştur. Bu süreci etkin bir şekilde takip edecek, mücadelemiz sonucunda inanıyoruz ki kısa süre içerisinde eksik ödenen toplu sözleşme ikramiyelerinin tamamının da üyelerimizin cebine girmesini sağlayacağız.”

“Size Mahkum/Mecbur Değilim’ İkazı Verme Fırsatı Sunuldu”

“Yüzde 2 Sendika Barajı’ gibi garabet bir uygulamaya yaklaşık bir yıldır katlanmak zorunda kalan kamu görevlilerimiz adına süreç içerisinde yaşananları ve günün sonunda ortaya çıkan bu önemli kararı özet olarak yorumlamak ve olası etkilerini kamuoyu ile paylaşmak isteriz” diyen Tekin, şunları kaydetti:

“Anayasa Mahkemesi kararı, kamu görevlilerine yetkili konfederasyonlara ve yetkili sendikalara ‘Size Mahkum/Mecbur Değilim’ ikazı verme fırsatı sunmaktadır. 15 Mayıs 2024 üye sayılarının tespit sürecinde, kamu görevlileri sendikacılığında yeni bir milat oluşturacak yeni bir tablo ortaya çıkacaktır.

Örgütlenme özgürlüğü ile sendikal rekabet adaletsizliği ortadan kaldıran karar, kamu görevlilerinin sendikal tercihlerinde etkili, kapsamlı ve geniş hacimli değişiklikler üretecektir.

Yetkili konfederasyon ve bağlı sendikalar ile yüzde 2 barajını aşmış kimi sendikaların yasama ve yürütme üzerinde “Yeni Bir Baraj” düzenlemesi yapılması için kamuoyu baskısı üretme telaşına girdikleri anlaşılmaktadır. Bu beyhude çabalarının ne Gazi Meclisimizde ne hükümet nezdinde ne de yasal …”

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.