Uzmanlardan, Sinsice İlerleyen ‘Karaciğer Yağlanması’ Uyarısı!

Uzmanlardan, Sinsice İlerleyen ‘Karaciğer Yağlanması’ Uyarısı!
Uzmanlar, sinsice ilerleyen ve çok fazla belirti vermeyen karaciğer yağlanmasının genellikle herkeste görülebilen bir rahatsızlık olduğu uyarısında bulundu.

Uzmanlar, sinsice ilerleyen ve çok fazla belirti vermeyen karaciğer yağlanmasının genellikle herkeste görülebilen bir rahatsızlık olduğu uyarısında bulunarak, “Karaciğer vücudumuzdaki en ağır organdır ve yağlanmayla birlikte büyüyerek diğer organlara baskı uygular. Bu şekilde kaburganın alt bölümünde ağrıya neden olur” ifadelerine yer verdi. Zaman içinde karaciğerdeki yağlanmanın artmasıyla birlikte ani kilo kaybının yaşanacağını belirten Medline hekimlerinden Dr. Ferit Şeyhzade, güçsüzlük ve zihin karışıklığı gibi durumların da gözlenebileceğini belirterek, “Bu belirtiler karaciğerdeki yağlanmanın oranına ve kişinin vücut direncine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir” dedi.

Dr. Şeyhzade, şunları kaydetti: “Sağlıksız beslenme, alkol alımı, hareketsiz yaşam yağlanma için en önemli sebeplerdir. Kilo fazlalığı olanlar, hızlı kilo alıp veren kişilerde risk daha çoktur. Karaciğer yağlanması olan kişilerde, bitkinlik, halsizlik sıklıkla görülür. Yağlanma görülen hastanın karaciğer testlerinde büyüme olup olmadığında bakılmalıdır.”

Karaciğerin yağlanma belirtilerinin yıllar sonra da ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Dr. Ferit Şeyhzade, diğer belirtileri ise şöyle sıraladı:

-Gözlerde kızarıklık

-Ciltte kızarıklık ve kaşıntı

-Hafızanın zayıflaması

-Ten ve nefeste meydana gelen kötü kokular

-Mide bulantısı

-Hemoroid gibi sorunlar

Hastalığı önlemede yapılabilecek en önemli yöntemlerin sağlıklı beslenmek ve spor yapmak olduğunu belirten Dr. Şeyhzade, risk altındaki kişilerin ideal kiloya ulaşması, günlük kalori alımını düzenlemesi, bol sebze tüketmesini önerdi.

Dr. Şeyhzade, karaciğer yağlanmasını önlemek ya da tedavi etmek için yapılabilecek temel uygulamaları ise şöyle sıraladı:

-Alkollü içecek tüketiminin önlenmesi

-Kolesterolün kontrolü

-Paketli gıda tüketiminden vazgeçilmesi

-Kilo vermek

-Akdeniz diyetiyle birlikte haftada 3-4 gün yürüyüş benzeri egzersiz yapmak

-Doymuş yağ, rafine şeker ve unlu mamullerden uzak durmak

-Kan şekeri kontrolü

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.