Zatürre Aşısını Kimler Yaptırmalı?

Zatürre Aşısını Kimler Yaptırmalı?
Uzmanlar, bulaşıcı bir hastalık olan zatürreden korunmak için özellikle kışın kalabalık ve kapalı yerlerden uzak durulması, uzak durulamıyorsa dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulundu. Zatürreye karşı korunmanın ve yayılmasını engellemenin en etkili yolunun zatürre aşısı yaptırmak olduğu bildirildi.

Halk arasında zatürre olarak da bilinen pnömoninin, akciğerdeki hava keseciklerinin iltihaplı sıvı ile dolması sonucu oluştuğunu bildiren uzmanlar, bulaşıcı bir hastalık olan zatürreden korunmak için özellikle kışın kalabalık ve kapalı yerlerden uzak durulması, uzak durulamıyorsa dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulundu. Zatürreye karşı korunmanın ve yayılmasını engellemenin en etkili yolunun zatürre aşısı yaptırmak olduğunu belirten Medline hekimlerinden Dr. Ferit Şeyhzade, özellikle bazı hasta gruplarının yaptırması gerektiğini vurguladı.

Akut ve kronik kalp yetersizliği olanlar, Diyabet hastaları, Kronik böbrek yetersizliği olanlar, Bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar ve KOAH hastaları olduğuna işaret eden Dr. Şeyhzade, “Ayrıca zatürre aşısını 65 yaş ve üzeri olanlar, 65 yaşının altında olduğu halde böbrek, karaciğer, kalp, akciğer ve diyabet gibi kronik hastalığı olanlar, geçmişte tekrarlayan zatürre geçirenler, kanser tedavisi olanlar, sigara içenler ve alkolizm tanısı olanlar, organ nakli geçirenler, dalağı alınan veya işlevsiz olan kişiler, bağışıklık yetmezliği olan hastalar da zatürre aşısı olmalıdır” diye konuştu.

Aşıdan sonra yan etki beklenebileceğini ifade eden Dr. Ferit Şeyhzade, aşı olanlarda uyku hali, geçici bir iştahsızlık, baş ağrısı, titreme veya kas ağrısı, enjeksiyonun yapıldığı yerde kızarıklık veya duyarlılık, şişlik ve hafif ateş görülebileceğini kaydetti. Şeyhzade, ancak bu belirtilerin 2-3 günden sonra devam etmesinin beklenmediğini aktardı.

İnfluenza, COVID-19 ve zatürre aşılanmaları birbirinden etkilenen ve birbirini destekleyen bağışıklama uygulamaları olduğunu bildiren Dr. Şeyhzade, riskli nüfus içinde en ön sırada yer alan yaşlı grubun her üç hastalıkla ilgili aşılanmasının ölüm ve şiddetli hastalık oranlarını düşürme yönünde etkileyeceğini sözlerine ekledi.

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.