Bakan Göktaş: ‘Nasreddin Hoca, İnsan Tabiatına Ayna Tutan Bir Rehberdir’

Bakan Göktaş: ‘Nasreddin Hoca, İnsan Tabiatına Ayna Tutan Bir Rehberdir’
Nasreddin Hoca’nın Anadolu topraklarının yetiştirdiği çok özel bir isim olduğunu vurgulayan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Nasreddin Hoca, insan tabiatına ayna tutan bir rehberdir” dedi.

Nasreddin Hoca’nın Anadolu topraklarının yetiştirdiği çok özel bir isim olduğunu vurgulayan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Nasreddin Hoca, insan tabiatına ayna tutan bir rehberdir” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Akşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 64. Uluslararası Nasreddin Hoca Şenliği başladı.

64. Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Şenlikleri kapsamında ilk olarak gün içerisinde büyük heyecana sahne olan eşek yarışları düzenlendi. Şenlikler daha sonra Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi önünde yerel halk oyunları gösterilerinin yapılması ve bu yılki temsili Nasreddin Hoca’yı canlandıran Çetin Altay’ın şenliğe çağrılması ile başladı. Buradan mehter takımı, protokol ve halkın katılımıyla şenlik korteji eşliğinde Yeniköy Mahallesi'ne geçilerek “Göle Maya Çalma Töreni” gerçekleştirildi.

Cumhuriyet Meydanı’nda şenliklerin resmi açılış töreninde konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, 64. Uluslararası Nasreddin Hoca Şenliği’nde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Nasreddin Hoca’nın Anadolu topraklarının yetiştirdiği çok özel bir isim olduğunu vurgulayan Bakan Göktaş, şunları kaydetti: “Nasreddin Hoca bazen göle maya çalar, insana umudunu hatırlatır, bazen her iki tarafa da haklısın der olaylara farklı pencerelerden bakılabileceğini gösterir. Ama her zaman haktan, adaletten, hoşgörüden yanadır. Nasreddin Hoca, insan tabiatına ayna tutan bir rehberdir. Gündelik hayatın içinde yakaladığı ilginç detaylarla insanlara unutulmaz mesajlar vermiştir. Ahlaki vurguları da taşıyan fıkraları Anadolu dışında da pek çok okuyucunun ilgisini çekmiştir. Bu anlamda Türk-İslam kültürünün bütün dünyada tanınmasını sağlayan bir kültür elçisi olduğunu düşünmekte mümkündür. Nasreddin Hoca yaşadığı dönemde hem imam hem kadı olarak görev yapmıştır. Bazen de halkın isteklerini hükümdara bildiren bir siyasi lider imajı çizmiştir. Çok yönlü kişiliğiyle eğitimli ve nüfuzlu insanların topluma nasıl faydalı olacağına ilişkin işaretler de sunmaktadır. İnsanların hem zekasına hem vicdanına hitap eden Nasreddin Hoca kadim geleneğin önemli bir ismi olmasının yanı sıra güncelliğini korumayı da başarmıştır. Her birimizin dilinde hocamızın güzel fıkraları, güzel öğütleri yer almakta.”

“Özgürlük Adı Altında Kültürümüzün Örselenmesine Asla Fırsat Vermeyiz”

Bakanlık olarak Anadolu kültürünü temsil eden isimlerin tanıtımını önemsediklerine dikkati çeken Bakan Göktaş, Nasreddin Hoca Şenlikleri gibi etkinliklerin milli ve manevi değerlerin yeni nesillere aktarılmasında önemli bir rol üstlendiğine inandıklarını belirterek, “Özellikle uluslararası düzeyde gerçekleştirilen organizasyonlar Türk-İslam kültürünün dünya medeniyetlerine katkısını yeniden hatırlatmış oluyor. Türkiye Yüzyılı’nı karşıladığımız bu günlerde ülkemizin sınırların ötesinde güçlendiğini ve dünya siyasetinde belirleyici bir pozisyon aldığını görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız yeni yollar açtı, yeni hedefler belirlememizi sağladı. Bu dönemde küresel odakların bütün dünyaya yaymaya çalıştığı aileye ve topluma zarar veren unsularla mücadelemizi artıracağız. İnsan doğasına aykırı söylemlerin yol açtığı zarara karşı farkındalık çalışmalarımıza azim ve kararlılıkla devam ediyoruz. Biz, tarih boyunca hür ve özgür yaşayan, hiçbir esarete boyun eğmeyen fakat aile bağlarını kutsal bir emanet gibi koruyan özel bir milletiz. Bu noktada özgürlük adı altında kültürümüzün örselenmesine asla fırsat vermeyiz. Kadim Türk milleti olarak milli ve manevi değerlerimizden aldığımız güçle yüzyıllar boyunca ayakta kaldık. Bu güçlü toprağa kök saldık. Bu güçle gelecek günlere hazırlandık. Türkiye Yüzyılı’na ulaştığımız şu günlerde bu noktaya ulaşmamızda maddi-manevi payı olan tüm tarihi şahsiyetleri hayırla yad ediyorum. Doğu Türkistan’dan Macaristan’a Güney Sibirya’dan Afrika’ya Çin’den Rusya’ya, İtalya’dan İngiltere’ye pek çok coğrafyaya ulaşan Türk-İslam kültürünün güler yüzü Nasreddin hocayı rahmetle ve şükranla anıyorum” açıklamasında bulundu.

Konuşmaların ardından şenlik kapsamında uluslararası alanda düzenlenen karikatür ve resim yarışmalarında dereceye girenlere protokol mensupları tarafından ödülleri takdim edildi.

Akşehir’de 10 Temmuz’a kadar devam edecek 64. Uluslararası Nasreddin Hoca Şenliği kapsamında; konserler, tiyatrolar ve birçok alanda sanatsal etkinlik düzenlenecek. Etkinliklerle Akşehir ile Nasreddin Hoca’nın ulusal ve uluslararası alanda daha çok tanıtılması hedefleniyor.

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.