Hafızlardan Kur’an Ziyafeti

Hafızlardan Kur’an Ziyafeti
Vefatının 750. yılında Hazreti Mevlana, Konya’da düzenlenen çeşitli etkinliklerle anılıyor.

Vefatının 750. yılında Hazreti Mevlana, Konya’da düzenlenen çeşitli etkinliklerle anılıyor.

Hazreti Mevlana’nın dilinde vuslat, Hakk’la birlik olmaktır. Hazreti Mevlana’ya göre bunun iki yolu bulunmaktadır. Birinci yol, insanın hayatını Hakk’ın rızasını arayarak geçirmesi ve Hakk’ın her an kendisiyle birlikte olduğunun bilincinde olması. İkinci yol ise zorunludur ve ister istemez her yaşayan varlık, ölünce Hakk’la buluşur.

Hazreti Mevlana bu iki yolu aşkta bir araya getirir ve “Aşıklara her an binlerce ölüm, binlerce vuslat vardır” der. O’na göre bir Hakk aşığının vefatı, “Sonsuz bir düğün, sonsuz bir Şeb-i Arus’tur.” Vefatının 750. yılında Hazreti Mevlana, Konya’da düzenlenen çeşitli etkinliklerle anılıyor.

Mevlana Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen program, Konya’da baş Dergaha (Mevlana Türbesi ve Mevlevi Asitanesi) bağlı olarak farklı coğrafyalardaki Mevlevihaneleri temsilen ve tezkiren, Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile başlıyor. Hafızlar, Kur’an-ı Kerim’den Aşr-ı Şerif okuyor. Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu eşliğinde, Devlet Sanatçısı Ahmet Özhan’ın sahne aldığı Türk Tasavvuf Müziği Konseri ve ardından Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğunca, Mevlevi Bestekar Nayi Osman Dede’nin Hicaz makamındaki Mevlevi Ayin-i Şerif’i icra ediliyor.

Ayin-i Şerif öncesinde, programın huzur ve huşu içerisinde icra edilebilmesi ve seyredilebilmesi bakımından konuklara bazı uyarılarda bulunuluyor. Özellikle, Ayin-i Şerif esnasında, cep telefonları ve her türlü ses çıkarabilen elektronik cihazların kapalı tutulması, Sema’nın ilk beş dakikasından sonra flaşlı fotoğraf çekilmemesi, Ayin-i Şerif’in icrası esnasında alkışlanmaması ve Ayin-i Şerif sona ermeden salonun terk edilmemesi isteniyor.

Konya’daki etkinliklerin ana merkezi durumunda bulunan Mevlana Kültür Merkezi’ndeki programların yanı sıra şehrin farklı merkezlerinde, sergiler, konferanslar, söyleşiler, paneller, Mevlana Okumaları, Türbeönü Buluşmaları, Selsebil Konserleri, tiyatrolar, yerli ve yabancı grupların konserleri, meşk, devran, derviş masalları gibi birçok anlamlı program gerçekleştiriliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Konya Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen Hazreti Mevlana’yı anma etkinlikleri, 17 Aralık tarihine kadar devam edecek.

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.