Türk Kadınlarının Öncüleri Konuşuldu

Türk Kadınlarının Öncüleri Konuşuldu
Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından “Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Kadını” adlı söyleşi düzenlendi.

Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından “Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Kadını” adlı söyleşi düzenlendi.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen söyleşiye Fakülte Dekanı Prof. Dr. Mehmet Göküş, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Söyleşiye konuşmacı olarak katılan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hacer Tuğba Eroğlu, “Taali-i Nisvan Cemiyetini kuran Halide Edip Adıvar, Müdafaa-i Hukuk-i Nisvan’ı kuran Nuriye Ulviye, İstanbul Telefon Şirketi’nde görev almak için çaba gösteren Bedra Osman, Kurtuluş Savaşı’nda ismini dünya tarihine altın harflerle yazdıracak olan Türk kadınlarının öncüleri. 1933 yılında Türk kadını ilk kez belediye seçimlerine katıldı. 1934 yılında kadınlara da seçme seçilme hakkı tanındı. 1934 yılında tanınan hakların ilk uygulanması ise 1937 yılında yapıldı ve bu seçimlerde Türk kadını 18 temsilcisi ile Meclise girebildi” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı verilerine göre kadın büyükelçi oranının 2011 yılında yüzde 11,9, 2022 yılında ise yüzde 27,2 olduğunu belirten Prof. Dr. Eroğlu, “Yükseköğretim istatistiklerine göre 2021 – 2022 öğretim yılında profesörler içinde kadın profesör oranı yüzde 33,2, doçent kadrosunda görev yapan kadın oranı yüzde 40,2, öğretim görevlisi kadrosunda görev yapan kadın oranı ise yüzde 50,8. Hane halkı iş gücü araştırması sonuçlarına göre şirketlerde üst düzey ve orta kademe yönetici pozisyonundaki kadın oranı 2021 yılında yüzde 20,7. Türk Hava Yollarının kadrosundaki pilot sayısı 5 bin 736. Bu pilotlardan 5 bin 425'i erkek, 311'i kadın. Türk Hava Kuvvetlerinde 4 kadın F-16 pilotu” diye konuştu.

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.