Opr. Dr. Baysal: “İnsan Her Yönüyle Muhteşem Bir Varlık”

Opr. Dr. Baysal: “İnsan Her Yönüyle Muhteşem Bir Varlık”
“Siz Muhteşemsiniz!” başlığı altında kulağın muhteşem yapısını ve fonksiyonlarını anlatan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Nihat Baysal, “İnsan göz, kalp, beyin, kulak ve diğer uzuvları dahil her yönüyle muhteşem bir varlık” dedi.

“Siz Muhteşemsiniz!” başlığı altında kulağın muhteşem yapısını ve fonksiyonlarını anlatan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Nihat Baysal, “İnsan göz, kalp, beyin, kulak ve diğer uzuvları dahil her yönüyle muhteşem bir varlık” dedi.

Konya Aydınlar Ocağı’nın Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, “Siz muhteşemsiniz!” başlığı altında insanın beş duyu organından biri olan kulak, içindeki parçaları ve faydaları konuşuldu.

Konuşmasına “En sevdiğiniz organ hangisi?” sorusuyla başlayan ve ardından “İşine geleni duyup işine gelmeyeni duymayana ne denir?” sorusunu yönelterek dinleyicilerden “İsmet İnönü” cevabını alan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Nihat Baysal, “İnsanın kalbi günde 100 bin kere atıyor. Bir insan günde 50 bin defa nefes alıp veriyor. İnsanlar organ deyince göz, kalp ve beyni ön sırada tutuyor. Ama velakin kulak kimsenin umurunda değil. Hep kulak ardı ediliyor” diye konuştu..

“İNSAN MUHTEŞEM BİR VARLIK”

“Biz hayatı ezbere mi yoksa farkında olarak mı yaşıyoruz?” sorusunu da soran Dr. A. Nihat Baysal, buna daha çok “farkında olarak” cevabının geldiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Kalbimiz atmazsa ölürüz. Nefes alıp veremezsek yine ölürüz. Şadî Şirâzî diyor ki, ‘Bir nefeste bir insana iki şükür vaciptir’ der. Kulak deyip geçmeyelim. Vücudumuzun en küçük üç parçası buradadır. Bunlardan bir tanesi de dengemizi sağlamaktadır. O da muhteşem bir organdır. 3,5 cm. uzunluğundaki salyangozda her bir toplu iğne ucundaki noktada 32 bin çeşit hücre var. Kulak zarı ise saniyede 20 bin farklı titreşimi algılamaktadır. Salyangozun şekil olarak dikkat edilirse ortaya Allah lafzı da çıkar. Aslında her yerde Allah yazıyor. Muhteşem bir mekanizmayla ve muhteşem bir organizasyonla karşı karşıyayız. Anlaşabilmenin yolu kulaktan geçiyor. Duymadığınız zaman kendinizi kötü hissedersiniz. İnsan göz, kalp, beyin, kulak ve diğer uzuvları dahil her yönüyle muhteşem bir varlık.”

“NİMETLERE ŞÜKRETMEK GEREKİR”

Kulağın küçük frekanslı sesleri, tiz ve basları duymadığını ve bunun da insanlar açısından son derece şükretmeleri gereken büyük bir nimet olmasına rağmen şükretmediğini hatırlatan Baysal, şöyle devam etti: “Kulak her daim duyar. Ama işine geleni duyar, işine gelmeyeni duymaz. Demek ki hepimiz vurdumduymazmışız!.”

Kur’an-ı Kerim’de pek çok yerde göz, kalp ve kulağın hatırlatıldığına işaret eden Baysal, İsra suresi 46.ayete dikkati çekti. İnsanın kulaktan işiterek dinlediğini ve kulaktan dinlendiğine değinen Baysal, Hz. Peygamber’in “Şükreden bir kul olmayayım mı” sözünü hatırlatarak fecr suresinin son dört ayetiyle sohbetine son verdi:

“Ey gönlü vahiyle, Allah’a kullukla huzura ermiş kişi!

Rabb’ine dön; O’ndan razı olmuş ve O’nun rızasını kazanmış olarak! Sen O’ndan hoşnut, O da senden hoşnut bir hâlde!

Haydi, sen de katıl seçkin kullarımın arasına!

Haydi, gir cennetime!.”

İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen “Dinleyin-Dinlenin” tadında sohbetin sonunda Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Opr. Dr. Ahmet Nihat Baysal’a “Büyük Selçuklu Mirası” adlı kitabı hediye verdi.

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.