Prof. Dr. Öztürk: ‘Etkinliklerimizi İptal Ettik. Bağış Kararı Aldık’

Prof. Dr. Öztürk: ‘Etkinliklerimizi İptal Ettik. Bağış Kararı Aldık’
Konya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Bahadır Öztürk, yaşanan asrın felaketi depremler dolayısıyla 14 Mart Tıp Bayramı etkinliklerini iptal ettiklerini belirterek, “Etkinlikler için yapacağımız harcamaları ve ayrıca odamızın bütçe imkânları elverdiğince deprem bölgesinde kullanılmak üzere AFAD’a bağış yapma kararı aldık” dedi.

Konya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Bahadır Öztürk, yaşanan asrın felaketi depremler dolayısıyla 14 Mart Tıp Bayramı etkinliklerini iptal ettiklerini belirterek, “Etkinlikler için yapacağımız harcamaları ve ayrıca odamızın bütçe imkânları elverdiğince deprem bölgesinde kullanılmak üzere AFAD’a bağış yapma kararı aldık” dedi.

Prof. Dr. Öztürk, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajında, “Bir insanı yaşatmanın tüm insanlığı yaşatmak olduğuna inanan, bu şiarla çalışan saygın bir mesleğin mensupları olarak Cumhuriyetin başından beri kutlanan 14 Mart Tıp Bayramı’nı bu sene yaşadığımız deprem felaketleri nedeniyle değişik duygularla karşılıyor ve aslında kutlayamıyoruz.

“Hekimler Vatanı Savunma Hareketinde Öncü Olmuşlardır”

Kökenleri çok çok eskiye dayanan Tıp Bayramı’nın tarihinden ve öneminden kısaca bahsedecek olursak; Osmanlı Padişahı II. Mahmut döneminde, Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla Tıbbiyenin 14 Mart 1827'de kurulması Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilmekte ve ‘Tıp Bayramı’ olarak kutlanmaktadır. İlk kutlama, aslında 14 Mart 1919 yılında işgal altındaki İstanbul'da, tıbbiye talebesi Hikmet Boran'ın öncülüğünde işgali protesto için tıbbiyelilerin bir araya gelmeleriyle gerçekleşmiş ve ilk direnişi başlatan meslek grubu olan hekimler vatanı savunma hareketinde öncü olmuşlardır. Bunun için 14 Mart bir taraftan da Tıbbiyelilerin Kurtuluş için başlattıkları mücadelenin de yıl dönümü sayılır.”

“Doktorlarımız Deprem Felaketlerinde Bölgeye Koşa Koşa Gidip Depremzedelerin Hayatlarını Kurtarmaya Çalıştılar”

Türk doktorlarının ne zaman gerekse en ön safta yer aldığına işaret eden Prof. Dr. Öztürk, “O gün olduğu gibi bugün de bu önemli mirasın temsilcileri olan Türk doktorları ne zaman gerekse en ön safta yer almışlardır. Ülkemizde 2020 yılında başlayan ve yaklaşık 2 yıl süren Covid-19 salgınında olduğu gibi ya da son yaşadığımız deprem felaketlerinde bölgeye koşa koşa gidip depremzedelerin hayatlarını kurtarmaya, onları tedavi etmeye çalıştıkları gibi…” ifadelerini kullandı.

“14 Mart Tıp Bayramı, adı bayram olsa da aynı zamanda Türkiye'deki tabiplerin problemlerinin de konuşulduğu, tartışıldığı bir anma ve kutlama günüdür” diyen Başkan Prof. Dr. Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Konya Tabip Odası Yönetim Kurulu olarak bu yıl 14 Mart haftası boyunca süren birtakım etkinliklerle bu haftada meslektaşlarımızla birlikte olmak istemiştik. 14 Mart akşamı hep birlikte yemek yiyecek ve problemlerimizi dillendirecek, yemek sonrası bir türkü konseri dinleyecek, başka bir gün ise bir tiyatro oyunu izleyecek ve nihayetinde de hafta sonunda gelenekselleşmiş ağaç dikme törenini yapacaktık. Ancak 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş'ta; sabaha karşı Pazarcık merkezli 7,7 ve öğlen saatlerinde Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğündeki iki depremde, bugünkü verilerle yaklaşık 46.000’den fazla insanımızı kaybettik. Etkinliklerimizi iptal ettik ve etkinlikler için yapacağımız harcamaları ve ayrıca odamızın bütçe imkânları elverdiğince deprem bölgesinde kullanılmak üzere AFAD’a bağış yapma kararı aldık. Deprem felaketi sonrasında ve de salgın döneminde sağlık sistemimizi ayakta tutmak için gece gündüz özveriyle gayret gösteren hekimlerimize ve sağlık çalışanlarımıza şükranlarımı sunuyorum.”

“Doktorlarımızın Herkesin Yardımına, Güvenine ve Desteğine İhtiyaçları Var”

Hekimlerin ve sağlık çalışanlarında sorunlarına da değinen Başkan Prof. Dr. Öztürk, şunları kaydetti:

“Son zamanlarda sağlık sisteminde birçok konuda önemli iyileştirmeler yapılmış olsa da bazı sıkıntılar, eksiklikler, çözüm bekleyen problemler bulunmaktadır. Bu yoğun ve stresli çalışma koşullarında; problemlerin asgari düzeyde hissedilmesi için doktorlarımızın herkesin yardımına, güvenine ve desteğine ihtiyaçları vardır. Ülkemizin büyük fedakârlıklarla yetiştirdiği her hekimden azami düzeyde faydalanması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle tüm yöneticilerimizin ve vatandaşlarımızın bu konuda hassasiyetle, anlayışla davranmalarını umuyor ve istiyorum.

Sağlık alanındaki tüm problemlerin çözülmesini diliyor, insanı yaşatmayı, insanlığa nitelikli bir yaşam sunmayı hedefleyen, saygın ve onurlu mesleğimizi büyük bir adanmışlıkla yapan doktorlarımız ile diğer sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramı'nı kutluyorum. Depremlerde kaybettiğimiz hekimlerimize ve vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.”

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.