Sağlık Çalışanları ‘SOS’ Veriyor!

Sağlık Çalışanları ‘SOS’ Veriyor!
Gelecek Partisi Konya İl Başkanı Hasan Ekici, partisinin il başkanlığı Sağlık Politikaları İzleme Kurulu tarafından hazırlanan raporu kamuoyuyla paylaştı: “Hemen hemen her durumdan bu denli etkilenen sağlık sektörü, yıpranmakta, sürekli bir çözüm bulma endişesi taşımakta ve sorun bazlı büyüme göstermektedir”

Gelecek Partisi Konya İl Başkanı Hasan Ekici, partisinin il başkanlığı Sağlık Politikaları İzleme Kurulu tarafından hazırlanan raporu kamuoyuyla paylaştı, sağlık çalışanlarının sorunlarının bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini belirterek, aksi takdirde sağlık hizmeti veremeyecek duruma geleceklerini bildirdi.

Gelecek Partisi Konya İl Başkanlığı, Sağlık Politikaları İzleme Kurulu tarafından hazırlanan raporu kamuoyu ile paylaşan İl Başkanı Hasan Ekici, sağlık çalışanlarının problemlerinin çözüme ulaşmaması halinde sağlıklı hizmet veremeyeceklerini söyledi.

“Pandemi nedeni ile mesai kavramı gözetmeden gece gündüz hastalarımıza hizmet veren fakat son günlerde haklarını aramak için eylemlerle dikkatleri üzerine çeken sağlık çalışanlarının sıkıntılarının bir an önce giderilmesi gerekmektedir” diyen Gelecek Partisi Konya İl Başkanı Hasan Ekici’nin paylaştığı, Sağlık Politikaları İzleme Kurulu tarafından hazırlanan raporda şu ifadelere yer verdi:

“Günümüz dünyasında, virüs salgını tehditlerine ek olarak birçok insani ve insan kontrolü dışında olay gerçekleşmekte ve bu olaylar zinciri başında veya sonunda sağlık sektörünü bulmaktadır. Hemen hemen her durumdan bu denli etkilenen sağlık sektörü, yıpranmakta, sürekli bir çözüm bulma endişesi taşımakta ve sorun bazlı büyüme göstermektedir.

Sektör çalışanlarının 2017-2021 yılları arasındaki sorunlarını bir raporda toplayan OHSAD (Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği), saldırıların, agresif temas ve davranışların 2021 sonlarına doğru arttığını ve bu artışın 2022 sürecinde zirve yapacağını belirtmişlerdir. Ayrıca 19-23 Nisan tarihleri arasında Antalya’da toplanan dernek bir kongre düzenleyerek bu durumun bilimsel ve tanısal açıklamalarını yaparak sektörün savunmasız kaldığını belirtmişlerdir.

Sağlık çalışanlarını genel olarak kamu ve özel olarak sınıflandırdığımızda her birinin ortak ve çalışılan kurum bazlı sorunlarını aşağıdaki gibi listeleyebiliriz.

Özel Sağlık Sektörü Bazlı Sorunlar

Belirsizlik

Süreç ve sistem içerisinde denge gözetilmemesi sonucu oluşan belirsizliğin, sektör çalışanlarına negatif etkisi aşikardır. ‘Sektörde bugün varsın yarın yok’ anlayışı ile çalışıldığını belirten bir grup sektör çalışanına göre, işe alım ve işten ayrılma durumlarının basite indirgendiği ve bu durumunun bir sendika ya da dernek ile güvence altına alınamadığını kaydetmişlerdir. Ayrıca sektör emekçileri bu durumun kaygısını ve gelecekte işsiz kalma korkusunu yaşadıklarını belirtmişlerdir.

 

Döner Sermaye Eşitsizliği

 

Döner sermayeden özel sektör çalışanlarının payına oranlanan paranın dengesizliği söz konusu olduğunda, gruplaşma ve denge eşitsizliği beraberinde mutsuzluğu ve hoşnutsuzluğu getirmektedir. Bundan dolayı oluşan sistematik problemler birbirini izleyerek sektörde negatif etken olmuştur.

 

Davranış Bozuklukları

 

Bu durum iki yönlü değerlendirilecektir.

Birinci yön, sağlık çalışanlarının fazla mesai yapması, zor şartlar altında çalışması ve ortamdaki huzursuzluk ele alındığında ortaya çıkan davranış bozukluğudur ki bu durumda personelin birbiri ile en ufak münakaşası hastalar açısından hayati risk teşkil eder. Çözümü için bakanlık ve özel sektörün yoğun çalıştığını biliyoruz fakat yeterli olmadığını OHSAD 2021 raporunda açıkça görebiliyoruz.

İkinci yön, hastaların veya hasta yakınlarının sağlık çalışanlarını ötekileştirmesi, özel sektördeki hastane ya da müdüriyet yönetimlerinin alt birimlerini kendi emrine amade görmesi ve gergin olan halkımızın kendi kurallarıyla hareket etmesi sonucu birçok sağlık çalışanımız 2018-2021 yılları arasında darp edilmiştir. Söz konusu durum ülkemizin dünya sağlık örgütü güven sıralamasında aşağı doğru bir eğilimle hızla gitmesine sebep vermiş ve bu olay zincirleri, ülkemizin ekonomi kredi puanının düşmesine bile sebebiyet vermiştir. Ülkede oluşan gergin havanın, davranış bozukluğu derecesine gelmesi ve kanunsuzluğun kanunlardan güç alması, yani kanunların insanları yeterince korumaması ya da bağlamaması veya yaptırım uygulayamıyor olması, politik ve ekonomik açıdan olduğu kadar ülkenin iç huzurunda da oldukça etkilidir. Etken durumun söz konusu davranış sezgilerindeki negatif eğilimi, birey içgüdüleri ve hafızasal olguları tetikleyip, durumun saldırı boyutuna gelmesine sebep vermekte ve bundan nasibini en çok iyilik yapmaya çalışan, gerektiğinde kendilerini hiç düşünmeden koşturan sağlık sektörü etkilenmektedir.

 

Sağlık Sistemindeki Pahalılık

 

Özel ve devlet kurum ve kuruluşlarında sağlık amaçlı tedavi görüp taburcu olduktan sonra sizin ya da kurumunuzun (SGK ya da şirket) karşılaştığı ağır yükten, devletin ya da kurum kuruluşların sizin adınıza karşıladıkları çıkartıldıktan sonra size kalan kısım az gibi gelebiliyor. Peki hiç tedavi maliyetinizi hesapladınız mı? Bir hastanenin ya da kurumun devlete veya kurum kuruluşlara maliyetini hiç düşündünüz mü? Şimdiye kadar düşünmemişseniz bundan sonra düşünmenize gerek yok, sistemin ülke ekonomisindeki payına baksanız yeter.

Peki bu durum sağlık çalışanının problemi olabilir mi? Evet olabilir. Maaş dağılımını, yapılan mesaileri ve görev yerindeki sorumluluklarını düşünebilirsiniz.

 

Çalışan Sağlığı

 

Günümüzde her şey radyasyon yayıyor evet, fakat siz hastane koridorlarında sürekli dolaşmanın canlı sağlığında ve vücudunda yapabileceği değişiklikleri hiç düşündünüz mü? Ortalama 15 yıl içerisinde radyasyonun yoğun olduğu yerlerde çalışan sektör çalışanlarının hafızalarında problemler ortaya çıkmakta ve vücut hormonal dengelerinde değişmeler sezinlenmektedir.

 

Enfeksiyon

 

Eski sektör çalışanlarının aralarında sürekli yaptığı espiridir. Biz virüsleri birinci ağızdan alıyoruz, daha dayanıklıyız! Üzgünüm insanoğlu, artık o kadar da dayanıklı değiliz. Enfeksiyon ciddi bir risktir ve bu ciddi bir problemdir.

 

Yetersiz Personel

 

Bir dönem hemşire mezun veriyordu liseler. Fakat bu Eğitim sektörümüzün, pardon eğitim bakanlığımızın kararı neticesinde sadece üniversitelerin hemşire mezun etmesine bağlandı. Peki bu durumda Özel veya devlet sağlık meslek liselerinde okuyan ve mezun olan öğrencilerin durumu ne oldu? Koca bir hiç! Devlet sırtını döndü, kulağını tıkadı, yok saydı. Olsun! Üniversitenin ilk mezun vermesi ve açığı kapatması 4 yıl alacak artı bir giriş yılı hariç. Açık karardan bugüne kapatılmadı ve kapatılacak gibi değil. Milli Eğitim bakanlığınca alınan yanlış kararlar dizisi, sağlık sektörünü olumsuz etkilemeye devam ediyor ve bilinçsizce alınan kararlar doğrultusunda yetersiz personel açığı sektörde ciddi bir risk ve sorun teşkil ediyor.”

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.