Yiğit: ‘Sistemli Olan Tek Şey Eğitimdeki Yıkım’

Yiğit: ‘Sistemli Olan Tek Şey Eğitimdeki Yıkım’
Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş Yiğit: “Sendikamızın titiz araştırmaları, bizzat MEB’in faaliyet raporları ve basına sızan haberler, bu eğitim döneminin eğitimde yaşanan tahribatın en görünür aralık olduğunu ortaya koymuştur. Ortada bir eğitim sistemi olmadığı, sistemli olan tek şeyin eğitimdeki yıkım olduğu rakamlarla bağıran sert bir gerçekliktir”

Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş Yiğit, “Sendikamızın titiz araştırmaları, bizzat MEB’in faaliyet raporları ve basına sızan haberler, bu eğitim döneminin eğitimde yaşanan tahribatın en görünür aralık olduğunu ortaya koymuştur. Ortada bir eğitim sistemi olmadığı, sistemli olan tek şeyin eğitimdeki yıkım olduğu rakamlarla bağıran sert bir gerçekliktir” dedi.

Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş Yiğit, 2021-2022 eğitim- öğretim dönemini değerlendirerek bu eğitim döneminin de, eğitimde yaşanan tahribatı net olarak gösterdiğini öne sürdü.

Eğitim ve öğretimde her geçen yıl sorunları çözülmediği gibi, bu yılki eğitim döneminde de eğitimdeki tahribatı net olarak gösterdiğini ileri süren Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş Yiğit, “2021-2022 eğitim-öğretim yılı, eğitimin siyasi iktidar tarafından ne hale getirildiğini en net gösteren dönem olarak sürmüş ve öyle sonlanmıştır. Sendikamızın titiz araştırmaları, bizzat MEB’in faaliyet raporları ve basına sızan haberler, bu eğitim döneminin eğitimde yaşanan tahribatın en görünür aralık olduğunu ortaya koymuştur. Ortada bir eğitim sistemi olmadığı, sistemli olan tek şeyin eğitimdeki yıkım olduğu rakamlarla bağıran sert bir gerçekliktir. Pandemi nedeniyle eğitimin uzaktan sürdürüldüğü bir önceki eğitim öğretim döneminde milyonlarca çocuğumuzun eğitimden uzak kaldığı, teknik ve altyapısal imkânsızlıklar yüzünden mağdur olduğu, derin bir öğrenme kaybı yaşadığı MEB tarafından defaten itiraf edilmesine karşın, pandemi sürdüğü halde okullarda önlem almadan eğitimin yüz yüze başlatıldığı bu dönemde, söz konusu kayıpları gidermek ve imkânları iyileştirmek, yani eğitimde nispi de olsa adaleti sağlamak için hiçbir adım atılmamıştır. Cumhuriyetimizin Kurucusu olan Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Eğitimde feda edilecek tek bir fert dahi yoktur’ dediği Türkiye Cumhuriyeti’nde; piyasacı ve kamusalcılıktan uzak eğitim yönetimi nedeniyle yoksul öğrencilerin nasıl feda ve heba edildiği, bu eğitim öğretim döneminde daha da netleşmiştir” diye konuştu.

“Eğitim ve Öğretim Sorunları Giderek Derinleşmiştir”

Özgür Ulaş Yiğit, eğitim ve öğretimde yaşanan sorunlarla ilgili ise şunları kaydetti:

“2021-2022 eğitim-öğretim yılında öğrencilerin geçen dönemlerden biriken öğrenme kayıplarının giderilmesine yönelik çalışma yapılmamış, ikili eğitim, taşımalı eğitim garabetleri devam ettirilmiş, İhtiyaç duyulduğu sayıda derslik ve okul inşa edilmemiş, Deprem gerekçesiyle yıkılan okullar yapılmamış, bunun yerine bir sihirbazlık örneği gösterilerek okul içerisinden okullar çıkarılmış, konteyner ve prefabrik sınıflarla yaraya pansuman yapılmıştır. Okullara kadrolu yardımcı personel ısrarla atanmamış, okullar bir siyasi partinin propaganda merkezi haline getirilmiştir. Üniversitelere tepeden inme şekilde getirilen kayyum rektörler ve yöneticiler eliyle, akademinin özerkliği ve bağımsızlığı yok edilmiştir. Bunun yanında ücretli ve sözleşmeli öğretmen ayıbı sürdürülmüştür. Anayasal bir hak olan güvenceli çalışma hiç sayılmıştır. Asgari ücretin altında bir ücretle öğretmen çalıştırılarak Devlet eliyle suç işlenmiştir. Öğretmenlik Meslek Kanunu ile öğretmenler ayrıştırılmış, çalışma barışı bozulmuş, öğretmenlerin ekonomik ve özlük hakları sınav ve kariyer odaklı hale getirilmiştir.

Öğretmen açığı kadar öğretmen ataması yapılmamıştır. Önü alınamayan şekilde yükselen enflasyonun karşısında yoksul öğrencilerin beslenme, kırtasiye, barınma ve ulaşım gibi ihtiyaçlarını sosyal devlet ilkesi gereğince üstlenmek için bir adım atılmamıştır. Alım gücü korkunç derecede düşen, angaryalarla ve liyakatsiz yöneticilerle boğuşan eğitim emekçilerinin mesleki, maddi ve özlük hakları için gerekli adımlar atılmamıştır. Kamusal ve parasız olması gereken eğitim iktidar tarafından satın alınabilir bir hale getirilmiştir. Siyasal iktidar kendi ideolojik görüşleri doğrultusunda okul türleri arasında ayrımcılık yaratmıştır. Sendikamızın somut araştırmalarını MEB’in açıkladığı istatistiklere ve basında yayımlanıp yalanlanamayan haberlere dayanan Eğitim-İş’in 2021-2022 Eğitim-Öğretim Dönemi Değerlendirme Raporunda yukarıda saydığımız bu maddelerin ayrıntılarını ve daha fazlasını görebilirsiniz.”

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.