KSO Başkanı Kütükcü: “Dünyanın tüm ülkelerine ihracat gerçekleştiriyoruz”

KSO Başkanı Kütükcü: “Dünyanın tüm ülkelerine ihracat gerçekleştiriyoruz”
KSO Başkanı Kütükcü, Konya’nın dünyanın bütün ülkelerine ihracat gerçekleştirdiğini söyledi.

Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükcü, Birlik Vakfı Konya Şubesi’nin “Her Cumartesi Birlikteyiz” toplantılarına konuk oldu. Konya’nın sanayi ve ekonomi rakamları hakkında bilgi veren KSO Başkanı Kütükcü, 1976 yılında kurulan ve bugün Türkiye’nin 3. büyük Organize Sanayi Bölgesi’ne sahip Konya’nın dünyanın bütün ülkelerine ihracat gerçekleştirdiğini söyledi.

 

Birlik Vakfı Konya Şubesi, bu hafta Konya sanayisini ele aldı. Toplantıya konuşmacı olarak katılan KSO ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, “Konya Sanayisinin Dünü, Bugünü ve Yarını” konulu sunumunda Konya sanayisinin geldiği noktayı rakamlarla değerlendirdi.

Türkiye’nin tahıl ambarı ve Selçuklunun başkenti olan Konya’nın tarım şehri olmanın yanı sıra sanayi şehri kimliğini kazandığını dile getiren Kütükcü, “Konya’da sanayileşme trendi hızlanıyor. 20 yılda 10 kat büyüdük. Organize sanayimizin içine 3 ayrı güneş enerjisi santrali kurduk. Organize sanayimizin toplam 10.5 megawattlık kendi enerjisini üretme kapasitesi var. Sanayimize İnnopark adında bir teknoloji geliştirme bölgesi kazandırdık. Firmalarımız burada kendi Ar-Ge merkezlerini kurup imkanlarından faydalanabiliyor. Bunun yanı sıra organize sanayi bölgemizde bir de 20 derslikli bir meslek okulumuz var. Tüm sektörlerin birinci problemi nitelikli eleman. Bu nedenle göreve ilk geldiğimizde bu okulu ele aldık ve 200 kişilik yurt, 4 atölyeden oluşan bir kompleks ve sosyal tesis yaptık. Okulumuza gelmek isteyen öğrencilerimize burs ve iş garantisi verdik. 1. yılımızda 170 kontenjanımız vardı ve doldu. Şu an 436 puanla öğrenci alıyoruz. Okulumuz cazibe merkezi haline geldi ve Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığımız protokolle proje okulu yaptık. İnşallah sanayi bölgemizde kendi öğrencimizi ve kendi elemanımız yetiştireceğiz” dedi.

Organize Sanayi Bölgesi olarak bir de sanayicinin ihtiyacı olan hava kargo taşımacılığı başlatacaklarını ifade eden Kütükcü, diğer çalışmalarını şöyle anlattı:

“Konya’da makine, otomotiv, metal döküm, tarım makineleri, gıda, vinç imalatı, ayakkabı, plastik ambalaj ve değiren makineleri sanayii var. Çok mozaikli bir ürün yapısına sahip olmamız büyük avantaj. İleriye yönelik potansiyeli olan savunma sanayi ile 5. sıradayız. Bu sektörün önü çok açık olduğu için bu alanda hızlı büyüyebiliriz. Bilişim, yazılım ve elektronik sektöründe biraz zayıf olmamıza rağmen ilaç sanayi ve yenilenebilir enerjide geniş bir potansiyele sahibiz. Bu alanlarda yatırım yapabiliriz. Konya 2008’e kadar dış ticaret açığı verirken, bu tarihten sonra fazla verdi. Konya 181 ülkeye ihracat yapıyor. İhracat yapmadığımız tek bir ülke bile kalmadı. Şu anda Konya’dan bin 695 firma ihracat yapıyor. En büyük ihracat pazarımız ise Irak, Almanya, Cezayir, İran, İtalya, Birleşik Devletler, Suudi Arabistan, Polonya, Mısır, Birleşik Krallık. Yani sadece Ortadoğu’ya ihracat yapmıyoruz. Batılı ülkelere de büyük rakamlarda ihracatımız var.”

İhracatı artırmak için Ar-Ge çalışmalarının artırılması gerektiğini vurgulayan KSO Başkanı Kütükcü, 2017 yılı başına kadar 4 olan Ar-Ge merkezini 10 ayda kurulan 13 merkezle birlikte 17’ye çıkardıklarını belirtti. 12 firmanın daha Ar-Ge merkezi kurma çalışmalarını devam ettirdiğini bildiren Kütükcü, bu önemli faaliyette ise Konya’nın 8. sırada yer aldığını ifade etti.

Programın sonunda Birlik Vakfı Konya Şube Başkanı Orhan Gündüz, Başkan Kütükcü’ye günün anısına katılım belgesi verdi. Kütükcü ise Gündüz’e “Konya Sanayi Tarihi” ve Konya’daki meslek okullarına dağıtılmak üzere bastırdıkları “Mesleğimi Seviyorum, Mesleğimi Seçiyorum” kitabı hediye etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.