Şahin: “Ata Yurdumuz Özbekistan, Kültürümüzü Yaşatıyor”

Şahin: “Ata Yurdumuz Özbekistan, Kültürümüzü Yaşatıyor”
Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin: “Özbekistan bizim ata yurdumuzdur. Çok etkilendiğim bir ülke oldu. Bizim kültürümüzün, geleneğimizin ve sanatımızın yaşandığını gördük”

Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin, “Özbekistan bizim ata yurdumuzdur. Çok etkilendiğim bir ülke oldu. Bizim kültürümüzün, geleneğimizin ve sanatımızın yaşandığını gördük” dedi.

Şahin, Konya Fikir Sanat Kültür Adamları Birliği Derneği tarafından Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansta, “Özbekistan İzlenimleri” anlattı.

Konya Fikir Sanat Kültür Adamları Birliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ, programın açılışında yaptığı konuşmada, “Özbekistan, Türk ve İslam medeniyeti açısından zengin bir ülke olduğu gibi, ata yurdumuzdur. Bu ülkeye bizlerin gitmesi ve tanıması gerekir.  Bunun yanında İlişkilerimizin gelişmesi Türk dünyası için çok önemli katkılar yapacaktır” dedi.

Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin ise, “Nisan ayında TİKA (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı) tarafından düzenlenen Özbekistan gezisine katıldım.  Özbekistan bizim ata yurdumuzdur. Çok etkilendiğim bir ülke oldu. Bizim kültürümüzün, geleneğimizin ve sanatımızın yaşandığını gördük. Özbekistan bulunduğu coğrafyanın en gözde ülkesidir. 1991 yılında bağımsızlığına kavuşmuştur. Türk ve İslam alimlerinin yaşadığı, aynı zamanda Türk ve İslam medeniyetinin açık hava müzesi konumunda olup, 33 milyon insan yaşamaktadır.  Özbekistan’da bulunan tarihi arşivlerle ilgili çalışmalara şahit olduk. Devlet arşivinde 1 milyon 800 bin belge var. Bugüne kadar korunmaları önemlidir. Bu arşiv belgeleri 9. yüzyıldan, 20.yüzyıla uzanan tarihleri oluşturuyor. Tarihi Semerkant ili bu ülkede bulunuyor. İpek Yolu ve baharat yolunun kesiştiği bu ilde bine yakın alim yaşamıştır” diye konuştu.  

“ÖZBEKİSTAN’A ZİYARETLER YAPMALIYIZ”

Şahin, “Büyük alimlerin yaşadığı, Türk ve İslam medeniyetinin önemli eserlerinin bulunduğu bir ülke konumuna sahip olan Ata yurdumuz Özbekistan’a ziyaretler yapmalıyız. Özellikle de gençlerimizin gitmesi tanıması önemli.  Tarihimizi yakından görsünler. Kültür ve medeniyetimizi tanısınlar. Barış ve kardeşliğimizin neler yaptığını ve büyük bir medeniyete sahip olduğumuzu, birlik, beraberlik ve kardeşliğimizin ne kadar güçlendiğini Özbekistan gezimizde bir kez daha gördük” ifadelerini kullandı.

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.